Svetkovina Velike Gospe u subotu, 15. kolovoza svečano se slavi u zadarskom svetištu Gospe Maslinske u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru. Središnje koncelebrirano slavlje u 19,00 sati ispred vanjskog oltara na Belafuži predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Ove godine neće se održati procesija s Gospinim kipom. 

U 18,15 sati u belafuškom svetištu započinje molitva krunice. Toga dana mise u župnoj crkvi Uznesenja BDM su u 6, 7, 8, 9 i u 10,30 sati. 

Na uočnicu Velike Gospe, u petak 14. kolovoza, svečano misno slavlje bdjenja u 20 sati koje započinje molitvom krunice predvodi mons. Juraj Batelja, postulator Stepinčeve kauze. Svetište na Belafuži otvoreno je cijelu noć za osobnu molitvu 14./15. kolovoza.

Štovanje Majci Božjoj na Belafuži puk izražava pred slikom Gospe s Djetetom iz 1350. godine, rad tempere na drvu, poznatog mletačkog slikara Paola Veneziana. Devetnicu na Belafuži ususret svetkovine predvode don Leonard Škec i don Mirko Vidović; svaku večer do 13. kolovoza krunica i misa započinju u 19,00 sati.

Svečano misno slavlje, koje također predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, održat će se i ispred crkve Velike Gospe na Rujnu s početkom u 10,30 sati. Crkva Velike Gospe na Velikom Rujnu nalazi se na velebitskoj uzvisini od tisuću metara nadmorske visine u župi sv. Jurja u Starigradu - Paklenici. U toj crkvi na planinskom proplanku tradicionalno se okuplja puk i turisti iz podvelebitskog kraja kao i hrvatski planinari. Tu je crkvu kardinal Franjo Kuharić proglasio zavjetnim svetištem hrvatskih planinara.

Svečano se slavi i u župi Uznesenja BDM u Pagu, odnosno u drevnom paškom svetištu Gospe od Staroga Grada iz 14. st. Svečano koncelebrirano slavlje u paškoj župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Pagu u 19,00 sati predvodi mons. Petar Palić, hvarski biskup i imenovani mostarsko - duvanjski biskup. Ove godine ondje se također neće održati tradicionalna procesija s Gospinim kipom.

Misa u paškoj župnoj crkvi je i u 9 sati, a svečanu misu u 10,30 sati predvodi don Ranko Papić, župnik Novalje. U 9,00 sati je svečana misa i u crkvi Navještenja Marijina kod paških benediktinki. U svetištu Majke Božje od Staroga Grada u Pagu od 4,30 do 9,00 sati je prigoda za ispovijed. U 6 sati misu u tom svetištu predvodi don Gašpar Dodić, paški župnik i dekan, a misno slavlje u 8 sati predvodi don Elvis Knežević, župnik Povljane, Vlašića i Dinjiške.

Uoči svetkovine Vele Stomorine, kako Pažani nazivaju proslavu Marijina uznesenja, u svetištu Majke Božje od Staroga Grada u petak 14. kolovoza od 19,00 do 22,00 sata je prigoda za ispovijed. U 19,30 sati započinje molitva krunice. U 20,00 sati misno slavlje u toj crkvi predvodi don Stipe Mustapić, župnik Kolana i Barbata. U svetištu Majke Božje od Staroga Grada održava se cjelonoćno bdjenje od 22,30 do 4,30 sata.

U sklopu trodnevne priprave uoči svetkovine, u paškoj zbornoj crkvi 12. i 13. kolovoza paški župnik don Gašpar Dodić predvodi misno slavlje u 19,30 sati. U 19 sati započinje molitva krunice.

Tradicionalno svečano na Veliku Gospu za puk Ravnih kotara je u župi Uznesenja BDM u Škabrnji. Svečano misno slavlje u škabrnjskoj župnoj crkvi Uznesenja BDM u 11,00 sati predvodi mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Stari Gospin kip obeščastio je u Domovinskom ratu srbijanski agresor odrubivši s kipa glavu Marije i Djeteta Isusa, a 1992. g. srušili su i škabrnjsku župnu crkvu Uznesenja BDM. Novoizgrađena župna crkva posvećena je 2004. godine.