Čitatelji javljaju o novoj nebrizi prema životinjama na širem gradskom području. Nakon slučaja kod Babinduba, koji je okončan intervencijom Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, jednako postupanje prema psu danas je viđeno u Petrčanima, gdje je pas zatvoren na suncu u boksu, bez nadstrešnice ili neke druge zaštite. Čitatelj javlja kako pas teško dahće te je u životnoj opasnosti.

Inače, vlasniku tri psa koji su se posljednjih dana pržili na suncu u pustopoljini na području Babinduba, komunalno redarstvo Zadra naložilo je "da životinje skloni i adekvatno smjesti, tako da budu zaštićeni od vrućine", javlja Večernji list.

Psi su otkriveni na livadi, jedan je bio zavezan lancem, drugi unutar žičane ograde na kojoj je stajala obavijest da je žica pod strujom, a treći u malenoj prikolici. Zdjelica s vodom na suncu, umjesto hrane neidentificirani sadržaj. Nakon dobivenih informacija o uvjetima u kojima žive psi iz Policijske uprave zadarske izvijestili su kako su, nakon što su saznali za navedeni događaj, proveli izvide. O svim prikupljenim saznanjima obaviješteni su veterinarska inspekcija i komunalno redarstvo Zadra. Utvrđen je vlasnik životinja, nakon čega ih je isti prikladno zbrinuo.

Iz Upravnog odjela najavili su da će komunalni redari pristupiti lokaciji na rubnom djelu grada, zbrinuti pse, očitati čip i vlasnika sankcionirati sukladno svojim ovlastima.

- Komunalno redarstvo nadzorom na području Babinduba utvrdilo je kako se psi nalaze na česticama zemlje u privatnom vlasništvu. Jedan pas nalazio se unutar ograde bez skloništa, drugi je kraćim lancem bio vezan za stablo, a treći je ostavljen u maloj prikolici, zatvoren kavezom. Kod sva tri utvrđene su nepravilnosti u načinu držanja kućnih ljubimaca, suprotno Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama koje se zateknu izvan njihovog prirodnog staništa („GGZ 4/19") - objašnjava Marko Kapetanović iz zadarskog Odsjeka komunalnog redarstva.

Ističe da je, prema nalogu, vlasnik pse sklonio sa sunca i smjestio ih gdje će biti zaštićeni od vrućine. - Protiv istog pokrenut je upravni postupak. Ostale utvrđene nepravilnosti, koje nisu u nadležnosti komunalnih redara, bit će proslijeđene nadležnim institucijama na daljnje postupanje.