Godinu dana od početka „Projekta Osnaživanja KonkuRentnosti i Efikasnosti žena na Tržištu rada" (POKRET) reakcije su izuzetno pozitivne.

Kroz projekt posao je našlo 20 teže zapošljivih žena (žene iznad 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice i sl.) s nižom razinom obrazovanja. Cilj je pružiti im certificirano obrazovanje za određeno deficitarno zanimanje na tržištu rada, kako bi ih se osnažilo i učinilo konkurentnijima za buduće traženje posla. Osim navedenog, projektom se nastoji ukloniti potreba za institucionalizacijom 100 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju na način da će im novozaposlene žene pružiti potrebnu pomoć u vlastitom domu.

U srpnju 2019. godine sklopljeni su ugovori na određeno vrijeme s 20 gerontodomaćica koje su sljedeća 24 mjeseca zadužene za pružanje potrebne pomoći starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. Ovakva vrsta usluge pružanja pomoći u kući osigurana je za urbana i ruralna područja Zadarske županije koja su prilikom pripremanja i pisanja ovog projekta iskazali najveću potrebu za istom, a to su; grad Zadar, grad Nin, grad Biograd na Moru, grad Obrovac, te općine Novigrad, Bibinje, Starigrad, Zemunik te otočna općina Pašman. Svaka gerontodomaćica obilazi 5 korisnika, te im pomaže u svakodnevnim kućanskim poslovima, odlazi po namirnice, sve prema dogovoru.

U Pridragi smo posjetili gospođu Ivanku Grubić koja je krenula u obilazak svojih štićenika.

- Ovo je jedno prekrasno iskustvo, sretna sam što radim i doprinosim svojim poslom u olakšavanju života krajnjim korisnicima projekta. Ovo nije samo posao, našla sam i nove prijateljice, dan započinjemo s kavom i ćakulom, a onda se kreće na dnevne obaveze, opisuje svoj radni dan Ivanka.

- Puno mi znači ovakva vrsta pomoći, gerontodomaćica dođe, obavi sve što treba, uvijek ima vremena i za razgovor i društvo, a to je ono što mi je uz pomoć pri održavanju kućanstva također jako bitno. Hvala svima na ovakvoj pomoći, voljela bih da projekt traje i dulje, zaključuje korisnica Stoja.

Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020 te je odobren za financiranje u sklopu poziva Zaželi - Programa Zapošljavanja žena. Uz Zadarsku županiju koja je nositelj navedenog projekta, u svojstvu partnera sudjeluju još i Grad Zadar, Hrvatski Crveni križ - Gradsko društvo Crvenog križa Zadar, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni Ured Zadar te Centar za socijalnu skrb Zadar. Za provedbu projektnih aktivnosti odobreno je 4.264.637,66 kuna, od čega se 85% iznosa financira sredstvima Europske unije, dok se 15% financira sredstvima Državnog proračuna. Pored usluge pružanja pomoći u kući, krajnji korisnici će dobivati pakete osnovnih higijenskih i kućanskih potrepština na mjesečnoj razini.