S Općinskog suda u Zadru stiže posljednja u nizu presuda u korist hrvatskih liječnika nakon odluke Vrhovnog suda o obračunu prekovremenih sati. Jedna je pedijatrica tako podigla tužbu kojom je od Opće bolnice Zadar tražila isplatu za četiri godine rada, od 16. lipnja 2015. godine do 16. siječnja 2019. godine.

Navela je kako je u tom razdoblju konstantno radila prekovremeno, a neki od tih sati čak nisu obračunati u platnim listama pa time niti plaćeni kao uvećanje osnovne plaće. Kako joj nije isplaćivan puni iznos plaće, uskraćena je i za puni iznos naknade za godišnji odmor i bolovanje. Njezine navode Uprava bolnice nazvala je netočnima i paušalnima. Iz te zdravstvene ustanove tvrde da su pravilno vodili evidenciju prekovremenih sati, te ističu prigovor zastare i promašene pasivne legitimacije. No, sve njihove prigovore sud je odbio kao neosnovane. 

Vještak je potraživanja tužiteljice procijenio na 16.409,82 kuna, što joj je i dosuđeno, a uz naknadu prekovremenog rada OB Zadar mora joj pokriti i troškove parničenja u iznosu od 6.562,50 kuna.

- Tužiteljica kao liječnik specijalizant u odjelu za pedijatriju, i kada radi prekovremeno, nesporno, radi u svojstvu radnika koji radi u otežanim uvjetima rada, s iznimnom odgovornošću za život i zdravlje ljudi, navodi se u presudi objavljenoj na e-oglasnoj ploči sudova.