Pokojni Ante Baljak početkom agresije na Republiku Hrvatsku priključio se snagama Zbora narodne garde, a potom je u listopadu 1992. godine prešao u Specijalnu jedinicu Policijske uprave zadarske.

Do svoje pogibije aktivno je sudjelovao u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske. Bio je sudionik brojnih izviđačko - diverzantskih akcija te akcija Maslenica, Poskok 1, Poskok 2, Medački džep, Bljesak i Oluja.

Smrtno je stradao dana 4. kolovoza 1995. godine, izvršavajući najsloženije zadaće na Velebitu, na predjelu Malog Alana i Cerovca, prilikom uništavanja neprijateljskog bunkera.

U trajno sjećanje i u spomen na njegovu hrabrost, zamjenik načelnika Policijske uprave zadarske, Nikola Šindija, položio je lovorov vijenac i zapalio svijeću ispred spomen obilježja SJP "Poskoci".

Uz nazočnost članova obitelji poginulih, načelnika Policijske uprave zadarske Antona Dražinu te članova udruge SJP „Poskoci", danas je položeno cvijeće i zapaljene su svijeće na mjestu pogibije na Velebitu.