Da je došlo do montaže antene na jednom od reflektora uz stadion NK Zadar prijavio je jedan od stanara obližnjih kuća koji su potpisali peticiju za skidanje baznih stanica na Stanovima.

"Radove su obavljali kooperanti na način da su antene vezali za automobil te pomoću konopa na kojem je vezana antena dizali ih na reflektor, opisao nam je naš čitatelj radnju na reflektoru uz upravnu zgradu NK Zadar. U klubu je nitko nije vidio, a niti za nju treba znati, kazao nam je bivši direktor NK Zadar, Damir Knežević.

- Nismo mi dužni provjeravati što oni rade. Za to postoji agencija (HAKOM) koja im je dala dozvolu. Jedna od prethodnih uprava Kluba, davno prije mene, dala im je koncesiju i prema tom ugovoru, oni nisu dužni nama govoriti što će raditi, niti smo mi obavezni to provjeravati, kazao je Knežević, bivši direktor NK Zadar. On nam je potvrdio kako ta koncesija, što je zapravo zakup tri od četiri reflektora, traje još pet godina.

Iako je vlasnik reflektora Grad Zadar, kojem smo također poslali upit, novac od zakupa, a to je mjesečno 20 tisuća kuna, prema podacima koje je svojedobno Knežević iznio u javnost, uplaćuju se na račun NK Zadar. Kako, ako je račun blokiran, a novi direktor se požalio da ne mogu platiti 8000 kuna klubu u Splitu za pravo na natjecanje.

- Vidi se da nikada niste poslovali. Na blokirani račun mogu se vršiti uplate, objasnio je Knežević koji nam je isto tako na naš upit rekao da je FINA odgodila za listopad stečajeve nad onima kojima je račun blokiran duže od...vjerojatno zbog korone.

Uz sve to dodajmo ogorčenost našg čitatelja koji je napisao kako "Klub koji propada i nema za platiti kap vode svoju jadnu kasu puni baznim stanicama trujući stanare okolnih ulica. Grad Zadar to sve šutke promatra", istaknuo je činjenicu koju je gradska vlast "popravila" kroz najnovije izmjene Prostornog plana. U njemu je napisano kako se bazne stanice ne smiju postavljati unutar gusto naseljenih dijelova grada. A što je s baznim stanicama koje su već postavljene, logično je pitanje kojeg je postavio i izrađivač plana na prošlogodišnjoj javnoj raspravi, urbanist Željko Predovan.

Ništa. Nadležna agencija HAKOM-a dala im je blagodsov da budu iznad prostornih planova. Pa "operatori sami planiraju svoju mrežu u skladu s potrebama za kapacitetom odnosno pokrivenošću signalom", napisali su iz HAKOM-a gdje su lani oglasili kako Hrvatski telekom u Zadru ima 33 bazne postaje, teleoperater A1 30 baznih postaja dok Tele 2 ima 22 bazne postaje.

Stadionski reflektori, koje je Grad Zadar svojedobno platio 20-ak milijun kuna, nažalost služe samo kao baza za antenski sustav sva tri operatera. HAKOM je objelodanio i kako su u 2018. godini u Zadru "postavljene četiri nove bazne postaje i to na adresama 4. gardijske brigade 69, Put Nina 93, Hrvoja Ćustića 1B, te na adresi Zagrebačka 96."

HAKOM je jedini koji bi trebao znati je li tko od njih postavio antene iz 5G mreže uz stadion na Stanovima koji se zapravo nalazi u granicama MO Jazine II, ali se bazne stanice s visinom na koju su postavljene reflektiraju na široki gradski pojas.