V.d. predsjednik Županijskog suda u Zadru Marijan Bitanga obavijestio je javnost kako je sudac istrage 30-godišnjaku odredio mjeru opreza redovitog tjednog javljanja nadležnim policijskim vlastima u Zadru.

- Isti osumnjičenik je osnovano sumnjiv da je počinio kaznena djela prikrivanja (čl.244.st.1. i 2. Kaznenog zakona), te krivotvorenja isprave (čl. 278.st.1. Kaznenog zakona). Mjera opreza je izrečena kao zamjena za istražni zatvor, koji će se izreći ako osumnjičenik bude kršio naloženu mjeru opreza, navodi se u sinoćnjem priopćenju za javnost.

Kako doznajemo u PU zadarskoj, riječ je o nastavku istrage organiziranog kriminala u radionici u Popovićima kraj Benkovca u kojoj je vršen prepravak ukradenih i karamboliranih vozila WV Golf serije VII. Od ožujka, kada je slučaj predstavljen javnosti, policijski službenici 30-godišnjeg vlasnika obrta povezali su s još šest ukradenih vozila.


View on YouTube

- Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Službe kriminalističke policije su u odnosu na prethodno provedeno kriminalističko istraživanje u ožujku ove godine, a u vezi teških krađa vozila, nastavili kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjim hrvatskim državljaninom kojeg se sumnjiči za više kaznenih djela protiv imovine.

Naime, sumnjiči se da je u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi prethodno legalno kupovao karambolirana vozila marke VW Golf, nakon čega bi stupao u kontakt sa zasada nepoznatim osobama od kojih bi kupovao vozila za koje je znao da su pribavljena kaznenim djelom te na širem zadarskom području, u auto-limarskoj radioni kompletirao karambolirana vozila dijelovima s otuđenih vozila ili na otuđenim vozilima krivotvorio broj šasije i dalje ih prodavao drugim osobama po tržišnoj cijeni. Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je kupio najmanje šest vozila koja su bila otuđena na području RH u vremenu od 2017. do 2020. godine.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, 30-godišnjak je zbog osnovane sumnje da je počinio više kaznenih djela Prikrivanje i Krivotvorenja isprave, jučer predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske. Policijski službenici nastavljaju s daljnjim kriminalističkim istraživanjem, navodi se u priopćenju za javnost.