Svake se godine u svijetu 28. srpnja obilježava Svjetski dan hepatitisa u cilju podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa. Virusni hepatitisi s posebnim naglaskom na hepatitis B i C, još uvijek predstavljaju globalni javnozdravstveni izazov.

Terapijska zajednica Mondo Nuovo u partnerstvu s terapijskom zajednicom Moji Dani i udrugom Porat provodi trogodišnji program „Edukacija i uključivanje liječenih ovisnika u sustav liječenja virusnih hepatitisa i HIV-a". Program je financiran od strane Ministarstva zdravstva.

Opći cilj programa je uključivanje liječenih ovisnika koji su korisnici programa rehabilitacije i resocijalizacije terapijskih zajednica Mondo Nuovo i Moji dani te udruge Porat u sustav liječenja virusnih hepatitisa i spolno prenosivih bolesti.

Posebni ciljevi programa su:

- osnaživanje liječenih ovisnika oboljelih od virusnih hepatitisa i spolno prenosivih bolesni
- educiranje i savjetovanje članova obitelji liječenih ovisnika oboljelih od virusnih hepatitisa i spolno prenosivih bolesni
- jačanje suradnje i umrežavanje dionika na lokalnoj i županijskoj razini koji rade s liječenim ovisnicima oboljelima od virusnih hepatitisa i spolno prenosivih bolesti
- informiranje javnosti o virusnim hepatitisima i spolno prenosivim bolestima
- senzibiliziranje javnosti za probleme osoba oboljelih od virusnih hepatitisa i spolno prenosivih bolesti.

290 milijuna ljudi u svijetu, bez da je toga svjesno, živi s virusnim hepatitisom B ili C koja ukoliko se ne liječi dovodi do ciroze ili raka jetre. Ukoliko sumnjate da ste zaraženi virusnim hepatitisima potrebno se je testirati i uključiti se u sustav liječenja jer hepatitis C je izlječiv, a za hepatitis B postoji cjepivo i učinkovito liječenje.