Zadar je ponovno izgubio jednu jedinu međunarodnu trajeketnu liniju Zadar - Ancona, a na Jadroliniju nisu mogli utjecati ni zadarski političari iz reornog ministarstva.

Izvanredna linija uspostavljena radi prijevoza kamiona s robom iz Italije tijekom prvog vala korone, u Jadroliniji je ukinuta nakon mjesec dana. Na objavu ministra i predsjednika Nacionalnog stožera Davora Božinovića, da se ukida ta izvanredna linija, oglasio se zadarski zaštitnik mora Josip Bilaver, koji je kao državni tajnik demantirao predsjednika Nacionalnog stožera, rekavši kako će trajekt i dalje ploviti na liniji Zadar - Ancona. Bilo je to vrijeme predizborne kampanje.

Na izvanrednoj liniji iz Gaženice za Anconu plovio je Marco Polo, a ne trajekt Zadar, koji je svojedobno kupljen za održavanje te linije, od koje ove godine neće biti ništa. Jadrolinija zbog korone nije ukinula liniju iz Splita za Anconu, ni Dubrovnik - Bari (unatoč problemima s Neumom,op.a), a niti onu koju iz crnogorskog Bara održava za talijanski Bari. Ali jeste onu sa Zadrom. Kako bi sve ispalo politički korektno, jer Zadar ipak ima državnog tajnika u Ministartvu mora, uveli su privremenu brzobrodsku liniju.
Zašto, pitali smo, može trajektna linija sa Splitom, a ne i sa Zadrom koji, usput rečeno ima i najveću putničku luku u Hrvatskoj?

- U normalnim okolnostima Jadrolinija je tijekom cijele godine održavala trajektnu liniju Split - Ancona, dok je trajektna međunarodna linija Zadar - Ancona bila sezonska. Zbog epidemije COVID-19 te zbog restriktivnih mjera koje je uvela Republika Italija prema državljanima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore došlo je do smanjenja rezervacija za međunarodnu trajektnu liniju Zadar - Ancona. Kako se ne bi stvarali dodatni gubici odlučeno je da se linija privremeno obustavi, odgovorili su iz Jadrolinije na čijim stranicama nije više bilo početno objavljenog reda plovidbe. Do petka su informirali javnost kako je u izradi.

Neočekivano, iz Jadrolinije su u petak objavili iznenađenje i u odgovoru na novinarski upit:

- Kako se ne bi u potpunosti prekinula veza Zadra s Anconom, Uprava Jadrolinije je donijela Odluku da se po prvi puta uspostavi potpuno nova međunarodna brzobrodska linija iz Zadra za Anconu koja će početi s plovidbom 31.07.2020. godine. Na taj način će se omogućiti putnicima iz Italije direktan dolazak u Zadar katamaranom Jelena, našim najmodernijim brodom u floti.

Iz Jadrolinije su i najavili "da čim se stvore uvjeti za "relaksaciju" mjera, namjera je ponovno uspostaviti međunarodnu trajektnu liniju Zadar - Ancona".