Naša sugovornica u emisiji „Na mladima svijet ostaje" Radija 057 bila je Yvette Kalaba, mlada putoholičarka koja se, zajedno sa svojim partnerom Šimom Šimičevićem, može pohvaliti iskustvom putovanja kamperom po Novom Zelandu. Nakon odlaska s otoka nisu stali, a njihova se avantura nastavila u jugoistočnoj Aziji, Indiji i Šri Lanki. Ovo petomjesečno backpackersko iskustvo pomoglo im je u uvidu kako je putovanje kamperom zaista posebno, pa su povratkom u Hrvatsku izradili vlastitog!

- Sve je krenulo sasvim slučajno. Šime i ja smo se 2016. godine vraćali s putovanja po Americi i u kombiju za Zagreb upoznali jednu Splićanku koja nam je cijelim putem natrag pričala o prekrasnom Novom Zelandu. Ona se upravo vraćala od tamo. Odmah nam je mašta proradila i već smo znali koji nam je sljedeći korak - moramo se prijaviti za Work&Holiday visu za magični otok. Nakon što smo dobili vize i dali otkaze, otputovali smo na drugi kraj svijeta, doslovno dalje nismo mogli ni otići, priča Yvette.

Prvotni plan je bio ostati na Novom Zelandu 12 mjeseci i ići, ali kako kaže Yvette, planovi su tu da se krše. Pala je odluka da će se zaraditi koja kuna više i proputovati dodatnih 11 zemalja.

- Putovanje na „četiri kola" i nama je bio novitet. Kada smo došli na Novi Zeland, shvatili smo da ga zapravo svi istražuju kamperom. Kupili smo auto koji i nije bio baš kamper, nego veći automobil s krevetom iza. Odmah smo se zaljubili u tu slobodu koju nam je pružio. Bili smo sretni, smireniji, budili se u prirodi. Ujutro si skuhaš kavu, čitaš knjigu, odlučiš hoćeš li cijeli dan biti u kampu ili se kupati, razgledavati... Na vama je samo odluka gdje će vaš kamper prenoćiti, ali u svakom slučaju - u zdravom okruženju bez bilo kakvih virusa, što je još jedna prednost kad u obzir uzmemo trenutnu zdravstvenu krizu, priča Yvette i otkriva nam zanimljivost da se kamper zvao Piafica po pjevačici Edith Piaf čiji su CD imali u njemu.

Toliko divnih i neobičnih iskustava u ukupno 15 mjeseci avanture, pa mlada putoholičarka kaže da je teško nešto izdvojiti. 

- Ono što je možda bilo najzanimljivije je naguravanje s Indijcima za ulazak u vlak ili autobus. Oni skaču, ulaze kroz autobus, penju se na gume... Bilo mi je neobično što su se svi htjeli slikati s nama kao da smo celebrityji, a radi se o tome da oni ne viđaju bijelce baš često. Zatim ispijanje pive s veselim lokalcima...

- Naša avantura je definitivno najbolji potez kojeg smo napravili u životu, ne mogu ni opisati što nam je sve donijela i koliko nas je zapravo promijenila. Postali smo skromniji nakon što smo shvatili da bit života nije trčanje za materijalnim. U Aziji smo vidjeli ljude koji su jako siromašni, a teško ćete vidjeti nekog nezadovoljnog na ulici. Istovremeno smo dobili ideju i viziju o tome što želimo u našim životima.

Upravo ovo avantura iznjedrila je ideju za projekt "Your Way", nastao iz njihove ljubavi prema putovanjima koju sada žele dijeliti s drugima. 

- Želimo svima omogućiti da našu Hrvatsku dožive na potpuno drugačiji način, a poseban naglasak je stavljen na stapanje s prirodom. Naš kamper predstavlja kombinaciju transporta i smještaja u jednom. Zaštitni znak nam je kornjača koja se polako kreće i razgledava, a cijelo vrijeme ima kuću na leđima. Glavna parola je ona poznata Dalmatincima: "Tako it easy" ili "Pomalo", istakla je Yvette na naš upit o projektu.

Yvette i Šime ovog ljeta neće napustiti granice Hrvatske te smatraju da je sada idealna prilika za istraživanje naše predivne zemlje (i Zadra) bez gužve i stresa.