Oporbeni vijećnici iz Akcije mladih i MODES-a traže hitno oduzimanje koncesije turskim koncesionarima, tvrtki ZIPO, nakon što su za naš portal iz Lučke uprave Zadar otkrili varijabilni iznos naknade od 215 tisuća kuna, koji je daleko manji od milijuna kojih su vladajući obećavali.

Predsjednica Županijske skupštine Nevenka Marinović odbila je stanku koju je iz tog razloga zatražio Ante Rubeša, no petominutnu pauzu ipak je uspio izboriti na račun korone.

U pauzi medijima su se obratili Marko Pupić Bakrač, Marjana Botić i Rudolf Dvorski.

- U Gaženicu je uloženo preko dvije milijarde kuna, a građani će plaćati kredit do 2030. godine. Uloženo će se na ovakav način vratiti vjerojatno nakon nekih 200, 300 godina, iznio je svoju računicu Dvorski, dok je Botić naglasila nesrazmjer između brojeva rekordne turističke godine i ostvarenog prihoda od koncesije. Prema njezinim riječima, veća bi naknada bila da su prodavali sladoled.

- Ovo ne da je sramotno mala koncesijska naknada za luku u koju je utrošeno s pristupnom cestom 2 milijarde kuna, ovo je kriminal. Tvrdnje župana Longina o 15 do 20 milijuna kuna godišnje i 311 milijuna kuna ukupno pokazale su se lažima, a ono što smo mi rekli prije davanja u koncesiju pokazala se istina. Turci u Gaženicu nisu uložili niti jedne jedine kune, a ubiru novce naše policije, carine i države. Višestruko više dođe najam noćnog kluba na Zrću nego cijela luka Gaženica. Da ne pričam o referencama turskog koncesionara ZIPO kojemu je kreditni rejting smeće i koji je u luci napravio totalni košmar. Ono što je Hrvatska krvavo izgradila, oni koriste i ubiru profit, upozorio je Pupić Bakrač.

Koncesija za putnički terminal u Gaženici bila je glavna tema cijelog Aktualnog sata, a vidno iznervirani župan odustao je od usmenih odgovora na vijećnička pitanja, nakon što ga je prekinuo Ante Rubeša jer je Longin kritizirao govor Marjane Botić. Rubeša je za župana tražio opomenu, ali ga predsjednica Skupštine Nevenka Marinović nije poslušala, pa joj je rekao da je s tog mjesta "izgurala bivšeg predsjednika Željka Lončara koji je za nju bio Einstein".

- Nije jednostavno odgovarati u ovakvom okruženju. Nema više smisla toliko puta ponavljati o ugovoru i natječaju, kojeg su svi pohvalili. ZIPO je jedan od 54 aktivna koncesionara u Gaženici i isključivo se odnosi na poslovanje međunarodnog putničkog prometa. Što bi bilo danas da nemamo taj ugovor? Fiksni i varijabilni dio je uplaćen onoliko koliko je ugovorom bilo i predviđeno, točno u lipu! Ugovor je transparentan i objavljen na web stranicama. Ne želim da se ova govornica koristi da bi se pričale neistine i obmanjivala javnost, poručio je Longin kojem je Rubeša potom iz klupe dobacio da se onda makne s govornice. U raspravu se uključio i Pupić Bakrač koji je dobio isključenje sa sjednice.