Kadrovska preslagivanja i dokazivanja na sceni pobjedničkog HDZ-a tek su se zahuktala. Jasno je bilo da Božidar Kalmeta s više od 16 tisuća preferencijalnih glasova neće nastaviti svoju političku karijeru u Saboru. On je i prije izbora govorio o unutarstranačkom dogovoru da se njemu na zadnjem mjestu daju ti glasovi, kako bi se otvorio prostor za još jednog zadarskog kandidata u Saboru. Nitko nije posumnjao da će to biti Nikolina Baradić, medicinska sestra i kći dugogodišnjeg načelnika općine Stankovci, Željko Baradića.

Za razliku od HDZ-ovih "oldtimera" na mjestima načelnika Martina Baričevića i Davora Lončara koji su imali svoje mjesto u Saboru, Baradić je preko političke karijere kćeri nagrađen za svoju lojalnost i doprinos stranci. U poslovnoj zoni u Stankovcima, bivši predsjednik HDZ-a u ulozi premijera, Ivo Sanader proglasio je to hrvatskim "new dealom", a Baradić je bio glavni junak te priče.

To što Kalmeta neće u Sabor, ne znači da se on povlači iz visoke politike, kako su neki neimenovani izvori naveli. Za njega su ovi izbori, nema sumnje, bili presudni za nastavak njegove političke karijere, ali i zauzimanja pozicije zadarskih kadrova u Zagrebu.

Iako se čini da su Slavonci preko Ivana Anušića dobili primat, pa je Zadar ostao bez ministra, zadarski HDZ-ov korpus jača preko državnih tajnika. Uz dvoje postojećih - Mariju Pletikosu i Josipa Bilavera, već na idućoj sjednici Vlade mogao bi biti imenovan Šime Erlić koji postaje državni tajnik u Ministartvu regionalnog razvoja i EU fondova.

Drugi državni tajnik, kojeg je najavio Kalmeta u Ministarstvu poljoprivrede, još je upitan. Radi se o zamjeniku župana Šimi Mršiću, koji je agronom po struci. Ali očito da ima još kandidata za to mjesto, možda iz poljoprivredne Slavonije ili Neretve odakle je ministrica Marija Vučković.

Koga Kalmeta gura u uprave državnih poduzeća, to se još ne zna.