Još malo pa će mjesec dana od kada smo ravnatelju Lučke uprave Zadar (LUZ), Robertu Škifiću postavili pitanja na koje nikad nismo dobili odgovore.

Nakon što su nas iz Lučke uprave uvjeravali kako je ZIPO, hrvatska tvrtka turskog Global ports Holdinga, platio stalni dio koncesije od 1.6 milijuna kuna već i za ovu godinu, nisu nam, ne žele ili nemaju odgovor na pitanje "Je li za ZIPO obračunata koncesijska naknada po prihodu iz 2019. godinu?". Stalni dio naknade je uplaćen, a za onaj promjenjivi od 12 i 6 posto od prihoda, iz LUZ-a su nam rekli kako je ZIPO kasnio zbog korone s predajom dokumentacije, za što je rok bio do kraja svibnja.

Pa smo Škifića pristojno 24. lipnja pitali ako im je obračunat promjenjiv dio koncesije -"Možete li izvjestiti javnost o iznosu i o rokovima za plaćanje?". Oglušio se Škifić i na ponovljeno pitanje koje smo mu uputili kao i na adresu resornog ministra Olega Butkovića, glasnogovorničkoj službi Ministarstva mora, kao i osobi zaduženoj za zakonsko pravo na pristup informacija u LUZ-u.

Državni menadžer Robert Škifić i premijer Plenković u terminalu

Ravnatelj Lučke uprave, koji je angažirao i plaća PR službu da bi se zaštitio od znatiželjnih upita u interesu javnosti, ignorirao je i slijedeća pitanja:

Što je s koncesijom  za komercijalni centar s garažom koju je Upravno vijeće LUZ dodijelio prije četiri godine na 20 godina? Je li Sarag Gaženica plaća stalni dio koncesijske naknade ili se to prebija preko koncesije za parkiralište? Imate li najavu koncesionara kad će početi gradnja, odnosno jesu li dobili građevinsku dozvolu, s obzirom da još nisu uplatili komunalni doprinos? 
 
Na ta novinarska pitanja nema odgovora. Nema ni od Ministarstva graditeljstva koje smo pitali zbog čega u zakonskom roku nisu proslijedili građevinsku dozvolu (izadnu krajem prošle godine, op.a) Gradu Zadru koji je trebao obračunati komunalni doprinos u iznosu od 10 milijuna kuna. Taj iznos je planiran, ali nadležni u gradskoj upravi, s obzirom da im dozvola nije dostavljena ne računaju da bi se taj iznos platio ove godine, zbog čega je već srezan plan gradnje.

Nova ministrica medija, Nina Obuljan Koržinak pobunila se na medijsko korištenje neimenovanih izvora, a prvo bi novinarima trebala riješiti problem komunikacije s njezinim kolegama ministrima i glasnogovorničkim službama.