Pola godine otkada je istragu dovršila policija, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru otvorilo je svoju istragu protiv bivše direktorice Zračne luke Zadar Irene Ćosić (55), osumnjičene za zlouporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje službene ili poslovne isprave, te Jasne Vukas (74) kao odgovorne osobe udruge "Novi put svile", s kojom se povezuju malverzacije.

Prema izvještaju DORH-a, postoji osnovana sumnja da je prvookrivljena 55-godišnjakinja kao odgovorna osoba trgovačkog društva, od 17. ožujka do 8. kolovoza 2017. na području Zadarske županije, u međusobnom dogovoru sa drugookrivljenom 74-godišnjakinjom kao odgovornom osobom udruge sa sjedištem u Zagrebu; u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi toj udruzi, a na štetu svog trgovačkog društva; naložila računovodstvu svog društva da u tri navrata bez ikakve valjane pravne osnove na žiro račun udruge isplati novčana sredstva u ukupnom iznosu od 75.000,00 kuna pravdajući to u poslovnim knjigama društva da se radi o zajmovima iako od udruge nije tražila nikakva sredstva osiguranja plaćanja niti je s tom udrugom sastavila ugovore o zajmu.

Osnovano se sumnja da je u cilju prikrivanja svoje namjere pribavljanja protupravne imovinske koristi navedenoj udruzi, a sve u dogovoru sa drugookrivljenicom, naložila pravnoj službi da se nakon isplaćenih sredstava retroaktivno sastavi ugovor o zajmu i aneks ugovora s udrugom koja je prestala postojati odnosno koja je brisana iz registra udruga još 14. travnja 2016. Prvookrivljenica je svojim potpisom i pečatom društva ovjerila takav ugovor i aneks, tako da je drugookrivljenica odmah, po uplati novčanih sredstava društva na račun udruge, podizala ih te koristila za privatne potrebe što nije u vezi s obavljanjem djelatnosti udruge, a ta sredstva do današnjeg dana udruga nije vratila društvu, priopćio je DORH koji je istragu otvorio s danom 14. srpnja.

Podsjetimo, u trenutku podnošenja kaznene prijave Ćosić je izjavila kako nije odgovorna za kaznena djela koja joj se stavljaju na teret, te da je riječ o igrokazima i tempiranim nebulozama.