U ime HSS-a, predsjednik njihove sveučilišne organizacije Roko Tadin, uključio se u potragu za azbestom te je uputio priopćenje s pitanjima zadarskim gradskim vlastima kojeg prenosimo u cijelosti:

Posljednjih dana u zadarskoj javnosti proširio se niz informacija o transportu 78 tona azbesta, nastalog pri sanaciji broda "Galeb" u Rijeci, a koji će se prema svim relevantnim informacijama skladištiti na području Zadarske županije. 

Županijski vijećnik Ivan Matić upozorio je na ovaj problem, a dodatno ga je aktualizirao Mladen Malta na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Prema javnosti poznatim informacijama, daje se iščitati kako je otpad nastao u Rijeci, kako je za njegov prijevoz do zadarskog područja bila zadužena tvrtka IND - EKo d.o.o, a za prijem i pohranu azbestnog materijala tvrtka Odlagalište sirovina d.o.o. iz Zadra.

Iako je tvrtka IND - EKO d.o.o. samoinicijativno nadležnom inspektoratu dostavila dokumentaciju koja svjedoči kako su preveli azbestni materijal, iz tvrtke Odlagalište sirovina d.o.o. ne potvrðuju primitak azbesta.

Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, uvjerava kako materijal neće biti skladišten na Diklu, iako je to jedino mjesto na našem širem području koje posjeduje posebne kasete za azbest. 

Slijedom tih informacijama, Inspekciji zaštite okoliša i lokalnim vlastima postavljamo nekoliko pitanja:

1. Kako je moguće da 78 tona azbesta nestane?
2. Kako je moguće da azbest koji treba biti pohranjen na području Zadra ne bude pohranjen na jedino mjesto koje, navodno, ima opremu za takvu pohranu (Diklo)?
3. Ako je sve napravljeno po zakonu, zašto se ne zna gdje je azbest?
4. Ako tvrtka zadužena za pohranu ne želi reći gdje je azbest, a postoji dokumentacija da im je predan, radi li se o kriminalu?

Roko Tadin
Predsjednik SO HSS Zadar