U potragu za 70 tona azbesta s Titovog broda Galeb, kojeg je po svemu sudeći preuzela zadarska tvrtka Sirovina odlagalište, na što je upozorio gradski vijećnik Mladen Malta, uključila se i bivša zastupnica MOSTA iz Rijeke, Ines Strenja Linić.

Ona je u Facebook grupu Zaštitimo Zrmanju, Velebit i Novigradsko more stavila dokument u kojem riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u odgovoru na pitanje vijećnika (18. lipnja), navodi kako se 70 tona azbesta odvozi na Odlagalište sirovina d.o.o. Zadar. Posao je to od 2.5 milijuna kuna. Nije isključeno i da je napuhana količina kako bi se dobilo što više novaca, a na to, doznajamo, upućuju daleko niže ponude na natječaju kojeg je proveo Grad Rijeka. Sporni su i prateći listovi iz eONTO-a sustava, na što je upozorio Novi list, čiji su se novinari također uključili u istragu.

Kao i aktivisti s riječkog područja. U potragu za mjestom gdje je deponiran taj opasni otpad, aktivirala se uspješna udruge za zaštitu prirode iz Obrovca, predvođena županijskim vijećnikom Ivanom Matićem koji je u kontaktu s Eko Kvarnerom. No, gdje su Zeleni iz Zadra, pita se to i Malta, koji je obavijestio zadarsku javnost o sumnjama u dosad najopasniji ekocid za ljudsko zdravlje.

Indikativna je i reakcija zadarskog gradonačelnika Branka Dukića, kojem je bilo najvažnije da azbest nije na deponiji u Diklo (gdje za taj otpad postoje uvjeti i ovlaštenje), a to što ga je preuzela privatna tvrtka, za njega nije problem kojeg treba rješavati u interesu za građane.

Matić i Malta, koji pripadaju MOSTU, alarmirali su i čelnike te stranke. No, je li se pokrenuo Državni inspektorat koji mora ući u trag azbestu s Galeba? Osim ako on nije izvezen u jednu od susjednih zemalja, kako je u objavljeno u prvoj informaciji iz Odlagališta Sirovine od strane neimenovanog izvora.