ZADAR- Pitanje koje smo prije dvije godine postavili o tome kako je moguće da još uvijek nije saniran urušen dio bedema koji je pod zaštitom UNESCO-a, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek doživjela je kao lokalno prepucavanje.

Rekla nam je to ovih dana na Forumu nakon otvorenja Glazbenih večeri u sv. Donatu. Pitanje financiranja radova koje je odbilo Ministarstvo kulture bilo je i prije dva dana na Gradskom vijeću, uputili smo ministricu koja nam je na to rekla „a da vidite Zagreb nakon potresa". Potres je bio malo poslije nego je Ministarstvo kulture odbilo zahtjev Grada Zadar da financira obnovu dijela utvrde Forte, urušenog nakon poplave u rujnu 2017. Ali čemu uvjeravati ministricu koja ima problem obnove kulturne baštine u Zagrebu. Niti pročelnica za kulturu Dina Bušić, koja je o tome obavijestila Gradsko vijeće, nije odgovorila na pitanje zbog čega je Ministartvo kulture odbilo njihov zahtjev. Tek je najavila da će ponovno aplicirati za državnu pomoć.

Prije dvije godine pred ministricom su predstavnici gradske vlasti lagali da, eto, nisu obavili sanaciju zbog turističke sezone. Ministrica kulture nije ni danas shvatila da smo zbog takvih i sličnih izlika, upravo njoj postavili pitanje zbog autoriteta koje bi Ministarstvo kulture trebalo imati kada je u pitanju UNESCO. Na žalost pokazalo se da ga nemaju jer niti 2021. godine nije izgledno da će gradske vlasti doći do novaca da vrate u prvobitno stanje taj dio zaštićenog bedema na ulazu u park Vladimira Nazora. I nije ih ni briga, kao ni Ministarstvo kulture, a ponajmanje UNESCO.