Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv Predraga i Tomislava Župana, braće iz Kruševa koje se sumnjiči da su počinili više kaznenih djela protiv zdravlja ljudi neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama, kaznenih djela protiv gospodarstva nedozvoljenom trgovinom i kaznenog djela protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja i eksplozivnih tvari.

Prvookrivljenom 36-godišnjem Predragu stavlja se na teret da je od 9. travnja do 29. svibnja 2020. u Zadru i okolnim mjestima, radi stjecanja protupravne imovinske koristi, daljnjom prodajom droge, u 78 navrata prodavao konzumentima kokain, pa je tako prodao ukupno oko 170,5 grama kokaina te ostvario imovinsku korist od oko 85.000 kuna. Tereti ga se da je 29. svibnja 2020. u Zadru u svom stanu, radi daljnje preprodaje i stjecanja protupravne imovinske koristi, držao 10,96 grama kokaina zapakiranog u devet PVC vrećica, kao i da je od 28. travnja do 29. svibnja 2020. u više mjesta u Zadarskoj županiji, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, prvotno nabavio 33 kilograma sitno rezanog duhana, a kojeg je prodao u tri navrata, čime je ostvario imovinsku korist od 5.400 kuna, a oštetio državni proračun Republike Hrvatske.

Drugookrivljenom 30-godišnjem Tomislavu se stavlja na teret da je od 25. travnja do 22. svibnja 2020. u Kruševu i mjestima oko Kruševa, radi stjecanja protupravne imovinske koristi daljnjom prodajom droge, u pet navrata prodavao konzumentima kokain i marihuanu, pa je tako prodao ukupno 100 grama marihuane i tri grama kokaina, te ostvario imovinsku korist od oko 6.500 kuna.

Tereti ga se da je od 27. travnja do 29. svibnja 2020. u svojoj obiteljskoj kući u Kruševu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, prethodno nabavio i držao ukupno 84,42 kilograma sitno rezanog duhana, pa ga prodavao čime je ostvario protupravnu imovinsku korist od oko 20.000 kuna, oštetivši državni proračun Republike Hrvatske. Tereti ga se i da je 29. svibnja 2020. u podrumu obiteljske kuće u Kruševu držao vatreno oružje sa skraćenim cijevima bez usadnika, više komada puščanog i pištoljskog streljiva te lovačkog streljiva.

Dvojicu okrivljenika se tereti da su od 18. travnja do 24. svibnja 2020. u Kruševu i okolnim mjestima, zajednički i dogovorno radi stjecanja protupravne imovinske koristi, prodajom droge u sedam navrata dogovorili i prodali ukupno 25 grama kokaina za što su ostvarili protupravnu imovinsku korist od oko 12.500 kuna.

Okrivljenicima se stavlja na teret da su 29. svibnja 2020. u Kruševu u prostoru koji zajednički koriste, radi stjecanja protupravne imovinske koristi daljnjom prodajom droge, držali ukupno 40,43 grama kokaina upakiranog u PVC vrećicu te digitalnu vagu za precizno mjerenje. Tereti ih se i da su od 28. travnja do 27. svibnja 2020. u mjestu Smilčić, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, prethodno nabavili 40 kilograma sitno rezanog duhana te su ga u dva navrata prodali za iznos od 6.000 kuna, oštetivši državni proračun Republike Hrvatske.

U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.