Uz Istarsku obalu privezana je mega jahta Secret. Elegantna ljepotica, dužine 82 metra - prvi je kapitalac nautičke sezone u Zadru, koje se ipak odvija.

Iako je jahta u charteru, ona je u Zadru u privatnom aranžmanu. Tko i kako, pitanja su na koje je odgovor u skladu s nazivom broda - tajna. Luksuznu jahtu izvana jučer su s divljenjem obilazili šetači i građani. A koliko je luksuzna iznutra najbolje govori podatak da 12 putnika jahte, što je njezin kapacitet, servisira 23 članova posade. Ostat će na vezu, (kao ukras zadarskog kamenog broda, op.a) nekoliko dana, doznajemo od pomorskog agenta Marka Odvitovića, čiji Zara agent u Zadru obavlja podagenturu za Secret u ime jedne druge agencije. Preko Zara agenta u nedjelju je doplovio i kruzer njemačke kompanije koji će, kazao nam je Odvitović, u Gaženici ostati do 15. travnja 2021. godine.

Ta je zadarska agencija do sada uglavnom bila specijalizirana za agenturu kruzera. Njih ove godine nema jer su sve kruzing kompanije otkazale svoje brodove za kojima nema potražnje do kraja ove godine, doznajemo od Odvitovića koji kao i drugi agenti nisu tražili opravdanje u koroni i sjedili skrštenih ruku.

Oni su se prebacili na posao s jahtama. I nitko se ne žali, sve do ovog vikenda kada je u subotu u ponoć stupila mjera zabrane ulaska osoba iz trećih zemalja. Jahte, koje su otišle po jeftino gorivo u Crnu Goru, prema toj mjeri Nacionalnog stožera, ne smije krstariti po hrvatskom dijelu Jadrana. To bi isto tako značilo da Amerikanci, Arapi, Rusi ili neki drugi putnici iz tzv. trećih zemalja koji su ukrcani u charter luksuznih jahti, ne mogu ploviti po našem moru i otocima. Kako će se to riješiti, s obzirom da se radi o najzaštićenijim osobama koje jedva da izlaze sa svojih jahti, osim što uživaju u našem moru, to znaju u ministarstvu Olega Butkovića.

Pravila se mijenjaju preko noći, a jahting je unosniji dio nautičkog turizma.

- Dovoljno je pogledati Rijeku koja je procvala nakon što su doveli jahte u grad i stvorili im uvjete za zimovanje. Ja već godinama pokušavam reći kako je gradska luka idealna za prihvat mega jahti koje kod nas u marinama nemaju vez, a ni gaz. Pogledajte samo Zapadnu obalu u Splitu. Jahte donose zaradu, ne samo Državi koja uzima 13 posto poreza od chartera, već i lukama, marinama, servisima i svima koji ih opslužuju, ustvrdio je pomorski agent s iskustvom, Marko Odvitović.