U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 92 novozaraženih koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva je 1.204, izvijestio je u Nacionalni stožer civilne zaštite. Ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj je 3.953, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević. Na bolničkom liječenju nalazi se 132 osoba, a pet od njih je na respiratoru. Nema preminulih, pa je broj ukupno preminulih i dalje 120.

Krunoslav Capak rekao je da je današnji broj novozaraženih veći, ali da nema novih žarišta, već je riječ o poznatim situacijama i jednoj obitelji u Karlovačkoj županiji. "Sve je vezano uz već poznate situacije: okupljanja, vjenčanja, događaj u Đakovu. Svi slučajevi su vezani uz jednu obitelj gdje se većina članova zarazila i uz ranije pozitivne osobe u Ogulinu", rekao je Capak. Ostale brojke su uobičajene.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut najavio je obvezu nošenja zaštitne maske na još nekim mjestima.

- Maske moraju nositi zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama, kao i stranke koje dolaze onamo. Isto tako i zaposlenici uslužnih djelatnosti koji dolaze u bliski kontakt sa strankama, rekao je Trut, a odluka stupa na snagu već danas.

Capak je pojasnio kao je riječ o poštama, bankama i drugim institucijama poput MUP-a, gdje god je prisutno šaltersko poslovanje, ljudi dolaze u bliski kontakt, stoje u redu, čekaju uslugu. Do sada je to bila preporuka, a sada je obaveza, i za frizere, pedikere i ostale uslužne djelatnosti, rekao je Capak.