Na zadarske ulice do jeseni stižu kamere za nadzor brzine! Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša danas je Odsjeku za javnu nabavu proslijedio zahtjev za pokretanjem nabave tri uređaja u vrijednosti od 350.000 kuna (uključen PDV).

- Izrađeni elaborat uključuje 12 lokacija, no iz poznatih COVID financijskih razloga, među ostalim i ograničenog priljeva komunalne naknade, reducirali smo njihov broj. Na sugestiju policijskih stručnjaka u ovom su trenutku izabrane tri lokacije - Put Vrela, Obala kneza Trpimira i Ulica dr. Ante Starčevica. Vjerujemo da će kamere na tim lokacijama biti postavljene do jeseni, kao i da ćemo ostale realizirati početkom 2021. godine. Korona ugroza samo je dijelom usporila izvedbu projekta, nabava je pokrenuta i dinamiku sada određuju regulative Zakona o javnoj nabavi, rekao nam je pročelnik Robertino Dujela.

U sastavu Povjerenstva za provedbu natječaja je i djelatnik MUP-a, s obzirom na to da je riječ o nabavi opreme koja mora biti kompatibilna s centralnim nadzornim sustavom policije.

Kamere neće iznenaditi vozače jer će im prethoditi znak koji najavljuje potencijalno snimanje brzine. Najavio je to Dujela na upit HRAST-ove gradske vijećnice Tomislave Jergan koja je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća prenijela primjedbe turista o izostanku takvog znaka na dosadašnjim lokacijama kao i dugi vremenski rok dostave kazne. Dujela je istaknuo kako su te kamere u nadležnosti Hrvatskih cesta, a u raspravu se uključio i gradonačelnik Branko Dukić. On je na jednom od radnih sastanaka gradske uprave i PU zadarske prihvatio prijedlog načelnika Antona Dražine, te pred Komunalni odjel postavio ciljeve i rokove realizacije.

- Postoje i aplikacije koje upozoravaju na kamere, no prvenstveno moramo vozače poticati da se drže ograničenja. Znam da je kazna šok za džep, ali odgovornost mora biti veća, poručio je Dukić.