"U trenucima kad se velika snaga ulaže na svim razinama u očuvanje svakog radnog mjesta ponosni smo još i više na rezultate projekta SOS - surađuj i ostvari sebe", poručila je ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković na završnoj konferenciji projekta „SOS - Surađuj i ostvari sebe", održanoj danas u prostorijama COIN-a.

- Danas su s nama pripadnici skupina koji se zbog svojih određenih karakteristika na tržištu rada nazivaju najranjivijima. No, zahvaljujući ovom projektu oni su izišli iz te skupine i postali su zaposleni. Sredstva ovog projekta koja smo dijelili kroz dva poziva za dodjelu potpora omogućili su im realizaciju njihovih poslovnih ideja i samozapošljavanje. Ovaj nam je projekt potvrdio kako postoje zaista kreativne i društvu korisne poslovne ideje kojima treba vjetar u leđa da naprave prve korake."

Naime, jedna od projektnih aktivnosti bila je i podjela potpora za samozapošljavanje. Dodijeljeno je 12 potpora ukupne vrijednosti veće od 750 tisuća kuna. Ovu i druge realizirane aktivnosti i ostvarene rezultate projekta okupljenima je predstavila Marija Podrug Kasalo, viša stručna suradnica - koordinatorica lokalnih inicijativa za zapošljavanje.

Tijekom provedbe projekta smanjenju nezaposlenosti nastojalo se doprinijeti kroz dva pravca: uz poticanje samozapošljavanja i poduzetništva podjelom financijskih potpora i edukacijom te kroz jačanje i pozicioniranje Partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Zadarske županije. Uz to su aktivnosti uključivale edukacije mladih u srednjim školama, organizacije radionica te drugog po redu Zadar Youth Challenge-a.

Što bespovratne financijske potpore zaista znače poduzetnicima i obrtnicima početnicima, okupljenima je kazala Marta Kolega koja je podijelila svoje iskustvo korisnice bespovratnih sredstava za samozapošljavanje.

- Odobrena sredstva su mi omogućila da realiziram poslovnu ideju koja se razvijala kroz više godina, a za što mi je nedostajalo vlastitih sredstava za realizaciju, otkrila je Marta Kolega, vlasnica novoosnovanog obrta u kulturi.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA bila je nositelj ovog projekta, a partneri na projektu su bili Zadarska županija i Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Zadar. Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz natječaj „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja - faza III" ukupne vrijednosti 1.925.833,68 HRK.