U protekla 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 53 nova slučaja zaraze koronavirusom (ukupno 3775 pozitivnih). Nema preminulih osoba, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na prvoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite sazvanoj nakon dugo vremena.

- Nastavljamo suživot s virusom, moramo biti jako oprezni. Krajem svibnja svjedočili smo popuštanju mjera, međutim od 18. lipnja ponovno dolazi do povećanog broja oboljelih. Pokušavamo reagirati na način da iz dana u dan selektivno propisujemo nove mjere sukladno događanjima na terenu, poručio je Beroš, dok je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak istaknuo kako nema značajnih novih žarišta.

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović naglasio je kako je cilj presice educiranje javnosti o važnosti nošenja zaštitnih maski, koje je od danas obavezno u svim trgovinama. Na pitanje o sankcijama za one koji to odbiju, Božinović je rekao:

- Nije poanta u kaznama, međutim imat ćemo i primjenu određenih sankcija ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena. Nadamo se da neće doći do toga. Prema mišljenju znanstvenika, jesen će biti razdoblje u kojem bi se mogli suočiti s većim izazovima i zbog toga mi ovo razdoblje moramo iskoristiti kako bi stekli navike. Cilj je da svi skupa prihvatimo novo normalno i da nam nošenje maski jednostavno postane prakse, istaknuo je Božinović apelirajući na prodavače da ne poslužuju kupce bez maske, te na građane da zovnu 112 ili policiju ako uoče pojedince koji krše ovu novu mjeru. Ne tako davno isti je Stožer upozoravao trgovce i ostale djelatnike u uslužnim djelatnostima da ne mogu zabraniti ulazak kupcima koji ne nose masku.