Blagdan sv. Benedikta, utemeljitelja benediktinskog reda, proslavljen je u subotu 11. srpnja u benediktinskoj zajednici sv. Marije u Zadru. Svečano misno slavlje u crkvi sv. Marije u Zadru, koja se nalazi u sklopu ženskog benediktinskog samostana, predvodio je mons. Šime Perić, kapelan zadarskih koludrica.

- Nalazimo se na mjestu gdje je prisutna tisućugodišnja povijest Zadra. Tu je nastala benediktinska zajednica koludrica koje svakodnevno uzdižu svoje srce i svoj duh Bogu, slaveći Gospodina kroz Časoslov i u euharistiji. Što se sve događalo kroz minula stoljeća tijekom tisuću godina, koliko postoji samostan sv. Marije u Zadru? Tu su se zbivali veliki povijesni događaji, istaknuo je mons. Perić, izražavajući radost što benediktinska zajednica još uvijek živi.

- I danas živi duh sv. Benedikta na Poluotoku u jezgri Zadra, da se može svakodnevno dizati taj duhovni plamen koji nam daje da možemo sve više ići putem sv. Benedikta koji nas uči ljubiti Boga i čovjeka. Sv. Benedikt otišao je na studij u Rim gdje je zatekao raskalašeni život koji mu se nije svidio, pa se vratio u tišinu, u pećinu u Subiacu gdje je proveo nekoliko godina u samoći. Tu je ulazio duboko u sebe i uspostavio duhovnu vezu s Gospodinom. Tu je počeo stvarati Pravilo i vodstvo zajednice od koje je nastala benediktinska zajednica. I onda njegov odlazak u Monte cassino gdje je izgradio veličanstveni samostan i dovršio svoje Pravilo, rekao je propovjednik, istaknuvši da Benediktovo Pravilo sadrži dvije temeljne riječi: moli i radi.

- Te dvije tako jednostavne riječi, ali one sačinjavaju život. Dolaskom sv. Benedikta, Europa je obilježena tim riječima jer je Benedikt živio Božju misao i kulturu da se i mi danas možemo nadahnjivati na tim riječima.

Čestitao je koludricama sv. Marije na darovima i milostima koje su utkali u život Zadra, Zadarske nadbiskupije, hrvatskog naroda i cijele Crkve, rekavši da dok je još mrak pred jutro i narod spava, benediktinke bdiju i rano ustaju, započinjući dan s molitvom, predajući potrebe Crkve i svijeta Bogu i moleći njegov blagoslov.