U Hrvatskoj nema turista zaraženih COVID-om 19, ali pojavi li se neki od njih u Zadru zasigurno će biti lakše jer od danas njime patrolira troje stranih policajaca, kojima će se uskoro priključiti četvrti. Andre Cegur austrijski je policijski službenik koji prvi put dolazi u Zadar, kao i Mikolaj Wawruszczak iz Poljske. Mađarica Maria Gajdos drugi put je u Zadru, dok se tek očekuje dolazak slovenskog službenika Franca Krančiča. Svi oni patrolirat će Zadrom u okviru sada već 14 godina starog projekta "Sigurna turistička sezona".

- Glavni cilj dolaska stranih policajaca je pružiti pomoć turistima koji dolaze u odmor u Zadarsku županiju. Njihov boravak podiže sigurnost naših gostiju i olakšava domaćoj policiji postupanje kada se za tim ukaže potreba. Krenuli smo prije 14 godina s četiri policajca iz Mađarske, a ovog ljeta na zadarskom području bit će šest policajaca četiri europske zemlje, rekao je voditelj službe policije PU zadarske Božidar Budiša na predstavljanju medijima, nakon koje su policajci krenuli u prvi obilazak.

U kolovozu će u ime austrijske policije stići Gerhard Kaltenberger, a iz Mađarske Andras Ivankovics. Do tada će na svoje zemljake paziti Maria Gajdos.

- U Zadru sam prošle godine dala mnogo informacija turistima, koji znaju za naš službeni broj, na koji mogu zvati 24 sata dnevno. Najčešće su nas zvali zbog problema s parkiranjem i prometnih nesreća, otkrila je Gajdos.

Zbog manje turista ove godine problema s parkiranjem bit će znatno manje, iako će se i u drugoj polovici srpnja i kolovozu tražiti "mjesto više" na Poluotoku. Ako korona opet ne "podivlja". Inače, svi su službenici po dolazak u Zadar testirani na koronavirus a nalazi su im negativni.