Općinski sud u Zadru osudio je na čak četiri godine zatvora Varaždinca koji je prije sedam godina iz biogradskog diskonta ukrao 26.414 kuna iz metalnog sefa, dok ga je oslobodio za pokušaj krađe u tadašnjem trgovačkom centru Getro na Jadranskoj magistrali.

On se 29. srpnja 2013. oko 18,00 sati neopaženo se popeo na etažni dio trgovine, ušao u nezaključani ured poslovođe te u ladici stola pronašao ključ metalnog sefa, kojim je isti otvorio i iznutra uzeo dnevni utržak, a zatim zaključao sef, vratio ključ u ladicu i s novcem izašao iz trgovine. Cijelu situaciju snimile su nadzorne kamere, a kako je on ranije dolazio u trgovinu kao kupac, prodavačice su ga brzo identificirale.

Okrivljenik je u svojoj obrani naveo da se on ne smatra krivim te da se u vrijeme počinjenja ovih djela nije se nalazio na ovom području. Može reći da je imao neke slične postupke gdje ga se teretilo da je počinio neka kaznena djela gdje je oslobođen jer je temeljem biometrijskog vještačenja sličio na počinitelja. Tijekom ovog suđenja se nalazi u istražnom zatvoru kao optuženik za provalnu krađu. Tek se prije dva, tri mjeseca sjetio da je on u navedenom razdoblju kaznenih djela radio u kući na Dravi. Kamere su provalnika snimile i u Getrou, ali je vještak rekao da se osumnjičeni, zbog loše kvalitete snimke, može prepoznati s velikom vjerojatnošću, ali ne i dokazati da se radi o njemu, zbog čega je taj dio optužnice odbačen.

Prilikom izbora vrste i mjere kazne sutkinja Danijela Zubčić je okrivljeniku kao otegotnu okolnost cijenila činjenicu da je višestruki specijalni recidivist koji je do sada osuđen za 11 kaznenih djela krađe i teške krađe, a također je osuđivan i za kaznena djela prijevare, krivotvorenja, teške tjelesne ozlijede, odnosno ukupno osuđen 26 puta u razdoblju od 1995. do 2017. godine. U počinjenu ovog kaznenog djela nisu ga spriječile sve do sada izrečene uvjetne osude, kao niti izrečene kazne zatvora, a što govori u prilog zaključku o postojanju uporne kriminalne volje kod okrivljenika da čini kaznena djela protiv imovine. Krađe su po zaključku ovoga suda postale životni stil okrivljenika i način kako isti ostvaruje sredstva za život.

Za utjehu osuđeniku, u izrečenu kaznu zatvora uračunat će mu se jedan dan oduzimanja slobode nakon privođenja. Također, oštećeniku TD Stanićtreba isplatiti otuđeni iznos od 26.414,86 kuna.