U Zagrebu su predstavljene dobitnice Programa ekonomskog osnaživanja "Odvažna", koji je pokrenula tvrtka IKEA u suradnji sa Zakladom "Solidarna" i Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj (HR PSOR), a uz stručnu podršku ACT Grupe, tvrtke Apsolon, Erste Banke i Europske banke za obnovu i razvoj te Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Od 138 prijavljenih projekata, u uži krug su izabrane 23 finalistkinje, a u konačnici je odabrano sedam ženskih poduzetničkih inicijativa od kojih će njih pet dobiti jednogodišnje financijske potpore u ukupnoj vrijednosti od 250.000 kn, dok će sve sudjelovati u jednogodišnjem mentorskom programu prilagođenom njihovim potrebama.

- "Odvažna" predstavlja značajan doprinos rodnoj ravnopravnosti te jačanju kapaciteta i tržišne pozicije žena u poduzetništvu širom Hrvatske, a posebno u sredinama s manje razvojnih prilika. Društveno odgovorno ulaganje u odvažne i inovativne projekte s pozitivnim društvenim i ekološkim otiskom odraz je naše globalne opredijeljenosti stvaranju ravnopravnijeg društva utemeljenog na održivom razvoju", istaknuo je menadžer održivosti Hrvoje Dragušica.

Među nagrađenim projektima je socijalno poduzeće Održivo društvo iz Gračaca koje su osnovale žene iz lokalne Udruge Prospero kako bi osposobile žene za proizvodnju obuće. Uz mentorsku podršku i donaciju iz programa ODVAŽNA, omogućit će im se nabava stroja i stručna edukacija. Time će se osigurati kontinuitet proizvodnje i jačanje prodaje anatomske obuće po mjeri, uz mogućnost naplate od HZZO-a, što je i održiva tržišna niša za ovaj jedinstveni ženski proizvodni pothvat koji stvara nove prilike za zapošljavanje žena u Gračacu.

Ostali dobitnici su: obrt Fabijanović (Brač), obrt Organica Vita (Čađavica), tvrtka Primitivanca (šibensko zaleđe), online škola hrvatskog kao stranog jezika SpeakCRO (tvrtka Cosmis Is, Zagreb), projekt "Biljkoborci" (obrt Opet njih dvije, Zagreb) i projekt "Ćiri biri bajka" (obrt Pixing iz Zagreba).

Sedam dobitnica podrške ODVAŽNA 2020 će naučiti kako planirati poslovanje putem design thinking metode, dobiti prilike za specijalističko savjetovanje, osobni razvoj liderskih vještina te poslovno umrežavanje i promociju. Uvodnu radionicu poslovnog planiranja 3. i 4. srpnja u Zagrebu vodila je Andrijana Parić iz tvrtke Apsolon, dok je glavna mentorica za izradu poslovnih planova Ana Brigović iz ACT grupe. U sklopu projekta ODVAŽNA bit će pokrenuti i Odvažni razgovori, online format razmjene znanja namijenjen širokom krugu žena u poduzetništvu diljem Hrvatske, usmjeren na stvaranje otpornosti na poslovne izazove, ali i na prilike koje donosi aktualna kriza.