HDZ slavi veliku pobjedu - sa 66 mandata sasvim će izvjesno sastaviti novu Vladu. U tri izborne jedinice, uključujući devetu "zadarsku", osvojeno je osam mandata, što znači da će većina zadarskih kandidata HDZ-a s ove liste, ako ne i svi, ući u Saboru ili Vladu.

Posljednji s liste Božidar Kalmeta očekivano je osvojio najviše preferencijalnih glasova - 15.975, čime je "potukao" i nositelja liste, ministra Ivana Malenicu. Ovakav rezultat najavili smo prije izbora, znajući da će lokalno članstvo dati podršku svom šefu, čije se pojavljivanje na listi u jednom trenutku dovodilo u pitanje. Drugi istaknuti HDZ-ovci koji su u svojim jedinicama s ovog mjesta krenuli u borbu za Sabor - Stevo Culej, Miro Kovač i Maja Grba-Bujević, nisu uspjeli prijeći potrebnih 10 posto glasova.

Kalmetin uspjeh još je veći kada se u obzir uzmu gradovi i općine u Zadarskoj županiji: u samom Zadru je osvojio 5.400 glasova, dok je prvi sljedeći Malenica sa 676.

Njegovim dolaskom na vrh liste s osmog, posljednjeg mjesta koje vodi u Sabor, naniže je pomaknut Josip Bilaver, no nema sumnje da će ovaj dosadašnji državni tajnik ponovno dobiti sličnu poziciju u novoj Vladi. S obzirom da isto očekuje i Malenica, a i da je upitna Kalmetina ambicija, sasvim je izvjesno da će se u njemu na kraju naći i medicinska sestra Nikolina Baradić, koja je na 11. mjestu dobila preferencijalnih glasova na listi (0,74%). Grozdana Perić je na drugom mjestu liste osvojila 1,12 posto preferencijalnih glasova, a Rade Šimičević 1,49 posto.

SDP-ova lista doživjela je neviđen krah sa samo tri osvojena mandata, pogotovo kada se vidi da su svi preostali mandati išli desnici. Renata Sabljar-Dračevac s drugog mjesta ide u Sabor, no njezine predložene kolegice iz županijskog SDP-a, Radoslava Gregov i Katarina Pleša Jakovljević, osvojile su svega dvjestotinjak glasova. Iz četvrte izborne jedinice pridružit će im se rođena Našičanka, a karijerom do ovih izbora Zadranka, Sabina Glasovac.

Domovinski pokret do dva mandata pogurali su Hrvoje Zekanović i Karolina Vidović Krišto (skoro 1.000 glasova u Zadru), dok su zadarske uzdanice Damir Biloglav i Danijel Kotlar osvojile nešto više od 1 posto preferencijalnih glasova ove liste. Svoj mandat na listi MOST-a zaslužio je Miro Bulj.

Od onih koji nisu uspjeli doći do mandata spomenimo kako su Ante Rubeša i Marko Pupić-Bakrač osvojili po 200-tinjak glasova na listi Stipe Petrine, Ivica Žuvela dobio ih je preko 1.300, ali lista ne ide u Sabor. Svi drugi bili su na 1 ili manje posto glasova, a spomenimo kako su stanoviti Danilo Debeljuh s liste Laburista, te Marija Flanjak i Darko Podgorelec s liste SHV-a dobili - 0 glasova!