Više tisuća vjernika okupilo se jučer na proslavi zavjetne svetkovine Sv. Nediljice u istoimenom svetištu u Vrani u zaleđu Zadarske nadbiskupije, gdje je svečano koncelebrirano slavlje predvodio hvarski biskup Petar Palić, generalni tajnik HBK. Biskup Palić ujedno je potaknuo vjernike da izvrše pripadajuće građansko pravo, da izađu na izbore i odgovorno glasuju prema svojoj kršćanski izgrađenoj savjesti.

- I danas se, pa i kod nas, može čuti od pojedinaca da je glas Crkve i kršćana suvišan i nepotreban, predbacujući im tobože zadiranje u područja osobnog i društvenog života koja se ne tiču vjere. Foteljaško kršćanstvo koje ne poziva na promjenu života, na hrabrost svjedočenja, jest naoko bolje i udobnije. Međutim, Crkva mora imati snagu i hrabrost uvijek govoriti istinu, zauzimati se za istinu, pa, ako treba, ponovno i umirati za istinu. Zazovimo Duha da nam daruje snagu i gorljivost mučenika!, potaknuo je biskup Palić.

Biskup je rekao kako je Sv. Nediljica mučenica iz prvih kršćanskih vremena, iz doba progona cara Dioklecijana u 3. st. Njeno mjesto mučeništva u Nikomediji u Bitiniji, u današnjoj Turskoj, zapisano je u Rimskom martirologiju spomenom njenog slavlja za dan 6. srpnja. Puno se časti i u Tropei u Calabriji. „Kao djevojka odmalena se posvetila Bogu, živjela je za kršćanske vrednote, pomagala siromašnima i izabrala život u djevičanstvu kako bi ukazala na prolaznost ovoga svijeta i potpuno predanje Bogu" rekao je mons. Palić, istaknuvši da je kod sv. Nediljice kao tako mlade osobe puno kreposti i putokaza za nasljedovanje.

Prije mise biskup Palić krstio je šesto dijete u obitelji Diane i Ante Striguljica iz Vrane. Njihova djeca su Paula i Laura, najstarije blizanke od 19 godina, Niko, Roko, Kiara i novokrštenik Vito.