Varaždinka Jelena Sekelj u nedjelju ujutro otišla je na glasačko mjesto u Tkonu na Pašmanu. Ondje je na godišnjem odmoru, na vrijeme je poslala zahtjev za to zaduženom državnom tijelu za promjenu mjesta birališta, dobila odgovor da je "zahtjev riješen" i nije znala što bi moglo poći po krivu. No moglo je, piše Jelena, a prenosi Jutarnji list.

Iz nekog je razloga, koji joj nitko u procesu oko promjene mjesta glasanja nije rekao, trebala otići glasati na drugi otok, Ugljan. Nakon prijepodneva provedenog u nazivanju da sazna o čemu se radi, dobila je odgovor: "Sami ste trebali provjeriti". Ona, kaže, blesava, nije znala da mora provjeravati već "riješen zahtjev".

- Radim u državnoj službi i znam razliku između zaprimljeno, urudžbirano ili riješeno. Kad je nešto riješeno, za mene je to gotovo - kaže. U prepisci je pitala kako da s Pašmana dođe na Ugljan - dva su otoka povezana mostom - a nema automobil? Rado bi, napisala je, odjedrila, ali vjetar nije povoljan, iako je dobra plivačica plivati se ne usudi...

Na Facebooku je napisala: "Nažalost, danas svoj glas ne mogu dati svojem prijatelju, prvi put kandidatu u kojega iskreno vjerujem. Sam si sama kriva kaj danas nemrem ostvariti svoje pravo glasa? Jesam. Jer sam nasjela da je državna administracija uređena".

Ipak, nakon ovog je posta ljuta jer je zaista, kao što kaže, "prvi put točno znala za koga i zašto želi glasati", posudila bicikl i krenula u Preko. Da bi glasala, po najvećem je suncu vozila 62 kilometra u oba smjera. Glasala je.

- Ako mogu mrtvi glasati, organiziraju se busevi koji iz BiH dovode birače... A nama koji smo tu, otežava se na sve načine.

Na glasačkom mjestu u Preku, od njih petero koji su se ondje zatekli kad i Jelena, njih je troje prekinulo odmor da bi vozili nekoliko desetaka kilometara do birališta, iako ona postoje i u mjestima gdje borave.

Na Jeleninu su se Facebook objavu također nadovezivali ljudi koji su prošli glasačku kalvariju sličnu njezinoj, objavio je Jutarnji.hr uz prepiske mailova koji su potkrijepili navode Varaždinke.