Dječji vrtić Sunce mora isplatiti 28.500 kuna odštete obitelji čije je dijete 28. studenog 2017. godine za vrijeme igre u dvorištu vrtića udarilo glavom u kamen.

Dvogodišnja djevojčica tog je dana umalo izgubila desno oko. Njezina majka u tužbi je navela kako je igralište nezaštićeno, što je rezultiralo time da je njezina kći zadobila otvorenu ranu glave, očne vjeđe i periokularnog područja u dužini od 6 centimetara. Na mjestu gdje je zašivena s 9 šavova ostao joj je trajni ožiljak. Druga djeca znaju ju pitati što joj je to na čelu zbog čega osjeća nelagodu, a zbog straha dugo je vremena imala nemiran san, svjedočila je njezina majka na Općinskom sudu u Zadru.

Gradski vrtić priznao je odgovornost za događaj, ali je osporio visinu tužbenog zahtjeva kao previsoku. Tužiteljici su isplatili 6.500 kuna za pokrivanje troškova, ali nisu pristali na naknadu neimovinske štete zbog povrede prava osobnosti na tjelesno i duševno zdravlje djevojčice.

Sudski vještak je ipak ocijenio kako su funkcionalne posljedice ove ozljede nepopravljive i trajne, te da je djevojčica, između ostalog, imala blagu formu posttraumatskog stresnog poremećaja. Smanjenje njezine opće životne aktivnosti procijenio je na 10% koje će se manifestirati poremećajem mimike lica. Uprava gradskog vrtića prigovorila je ovom iskazu, no sutkinja Katarina Dragičević je u cijelosti poklonila vjeru nalazu i mišljenju vještaka ocjenjujući ga stručnim, objektivnim, te sačinjenim na osnovu medicinske dokumentacije i pregleda maloljetne tužiteljice. Sud je jedino odredio računanje zatezne kamate od dana podnošenja tužbe, a ne nesretnog događaja, kako je to zatražila majka djevojčice koja je stradala tijekom igre u zadarskom vrtiću.