U luku Gaženica jutros je uplovio novi trajekt, kojeg su u Jadroliniji imenovali Ugljan. Prvi put da je trajekt iz državne flote dobio ime po jednom od brojnih otoka zadarskog arhipelaga.

Trajekt star 10 godina, kojeg je Jadrolinija kupila u Grčkoj, održavat će najprometniju liniju na Jadranu Zadar - Preko.

- Kada smo 16. srpnja prošle godine imali sastanak s Jadrolinijom, malo tko je vjerovao da će se ovo ostvariti za godinu dana, poručio je na primopredaji novog broda načelnik Općine Preko Jure Brižić, zahvaljujući prisutnima na zalaganju za zamjenu starog Sisa, koristeći „tajming" događaja kako bi uputio predizbornu poruku i podršku aktualnoj Vladi.

Prema riječima župana Božidara Longina, Brižića se bilo teško riješiti, zvao je tri puta dnevno kako bi pitao kad će trajekt.

- Zadnje tri godine Jadrolinija je uspješno poslovala i sav profit utrošili smo u investicije. Jedna od njih je Ugljan koji će s Jadranom biti pravo rješenje za sve otočane. Zajedno ćemo odraditi puno dobrih milja, poručio je David Sopta, predsjednik Uprave Jadrolinije.

Nabava Ugljana, broda s kapacitetom od 110 auta i 600 putnika, investicija je teška 3 milijuna eura.

- Dug je 100, a širok 18 metara, te je idealno rješenje za ovu kratku, ali frekventnu liniju. Dodatno smo ga obnovili i uredili salon. Vrlo dobrih je sposobnosti te je protočan, što je važno za ovakvu liniju. Napravili smo dobar potez, poručio je Sopta.

Zadarski kadar u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, državni tajnik Josip Bilaver, u Gaženicu je stigao s potpisivanja ugovora za rekonstrukciju zadarske rive.

- Ovo je danas druga velika stvar. Nakon dugo vremena imamo novi trajekt koji prometuje na zadarskim otocima. Ministarstvu je stalo do toga da svi naši otočani i svi koji odlaze na otoke imaju kvalitetnu i sigurnu uslugu, zbog čega smo krenuli u proces nabave tri trajekta i danas imamo zadovoljstvo prisustvovati plovidbi prvog u nizu, poručio je Bilaver zaželjevši putnicima dugu i mirnu plovidbu s kapetanom Jovicom Matićem.

Jedan od prvih putnika na novom trajektu za Preko bio je pomorac Anđelko Šegić.

- Sve novo je bolje. Nije novi nego polovni, ali je naizgled dobro očuvan. Ipak ovo područje ide polako naprijed, prije smo imamo dosta starih trajekata u odnosu na splitsko područje, ali uvijek može još bolje.

Prije ukrcaja brod je blagoslovio župnik Preka don Boris Pedića koji je od državnih dužnosnici kroz priču o Marku koji je uvijek želio više zatražio „mostić" kojim bi putnici lakše ušli u novi brod.