Sveučilište u Zadru dobilo je od Županije davne 2007. godine zgradu stare tehničke škole, koja će se obnoviti uz pomoć EU milijuna kuna koje su izborili iz Grada Zadra preko ITU programa.

Nakon što je nedavno uručen ugovor o financiranju 26 milijuna bespovratnih kuna,  i to od samog premijera Plenkovića, iz Ureda rektorice Dijane Vican nismo dobili odgovor na pitanje kad će biti objavljen natječaj za izvođenje radova. Natječaju za izvođenje radova prethodi izrada Izvedbenog projekta koja je trenutno u pripremi, informacija je koja nema nikakav rok kakav postoji u EU financiranju.

Zgrada tehničke škole ne samo da je ruglo Zadra, već je opasnost za prolaznike.
Ali bit će to projekt rekonstrukcije zgrade stare Tehničke škole koji nosi naziv Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće. Jedan od onih EU naziva koji ne možeš ni zapamtiti.

Sveučilište nije moglo dobiti ni građevinsku dozvolu jer se netko nadobudan u resornom odjelu Grada Zadra sjetio kako nemaju osiguran parkirni prostor što je neistina jer ispred i oko te zgrade ima i više parkirnih mjesta, nego što je to uvjet za mnoge apartmanske zgrade. Zbog toga je Sveučilište dobilo posebenu odredbu u izmjenama Prostornog plana, pa su iz Grada "velikodušno" omogućili da dobije građevinsku dozvolu.

Bilo je to 20. siječnja 2020. u skladu s glavnim projektom kojeg je izradila tvrtka Sirius Zadar s glavnim projektantom Sinišom Mandićem, dipl. ing. Građ. Oni su radili i projekt rekonstrukcije starog Studentskog doma u Jazinama Građevinska dozvola je postala je pravomoćna 10. ožujka 2020. g.

Rekonstrukcijom je predviđeno oćuvanje izvornih gabarita, iz vremena kada je trgovačka obitelj Bakmaz darovala tu zgradu za prosvjetu. Rušit će se sve što je dograđeno, pa tako i postojeći ulaz. Stolarija će biti drvena i u bijeloj boji. Površina je 1960 metara četvornih.

Pripremu projekta vodi Ured za znanost, projekte i transfer tehnologija Sveučilišta u Zadru. Procijenjena vrijednost investicije je 34.3 milijuna kuna, od čega je 26 milijuna bespovratnih. Koliko će to na kraju biti, znata će se po ishodu natječaja za izvođača radova koji na EU projektima napuhuju svoje ponude.

I jednog dana kada se obnovi i opremi ta školska zgrada u nju će se iz fakultetske zgrade na Rivi preseliti odjeli za sociologiju, psihologiju...