"Niti jedan kontakt Gorana Ivaniševića s turnira nije ugrožen jer je on bio testiran 22. lipnja i bio je negativan", rekao je Indexu zadarski epidemiolog Alan Medić i time s vremenskim rokom dopunio priopćenje Stožera civilne zaštite Zadarske županije čiji je sam član.

Naime, nakon potvrđene zaraze kod proslavljenog tenisača Stožer je zamolio "sve stanovnike koji su s dosad zaraženim osobama bili u bliskom kontaktu dulje od 10-15 minuta da odu u samoizolaciju i jave se svom obiteljskom liječniku ili dežurnom epidemiologu".

No, Medić umiruje osobe koji su s tenisačem došli u kontakt na Adria Touru u Zadru, a među kojima je, napomenimo, i premijer Andrej Plenković.

- Ljudi mogu biti mirni. Osoba je zarazna otprilike 48 sati prije nastanka simptoma. Nema razloga za paniku jer je on odmah otišao u samoizolaciju i mi sad obrađujemo samo njegove bliske i direktne kontakte, to je vrlo malo ljudi, poručio je epidemiolog.

Isto je rekla i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić na novinarski upit o subotnjem susretu Plenkovića i Ivaniševića.

Iz županijskog Stožera naknadno pobjašnjavaju kako u priopćenju u nastavku nisu mislili konkretno na Ivaniševića nego i one od prije koji nisu otišli u samoizolaciju, a trebali su.

- Još je jedna osoba pozitivna na koronavirus na području Zadarske županije. Riječ je o hrvatskom tenisaču koji se nalazi u samoizolaciji na širem području Zadra, i koji je nakon trećeg testiranja dobio pozitivan nalaz. Ima blage simptome zaraze i osjeća se dobro. Danas je ukupno testirano 34 uzoraka. Molimo sve stanovnike koji su sa dosad zaraženim osobama bili u bliskom kontaktu dulje od 10-15 minuta da odu u samoizolaciju i jave se svom obiteljskom liječniku ili dežurnom epidemiologu.