Iz  PU zadarske dobili smo očitovanje povodom  gužve ispred zgrada u kojoj se izdaju dokumenti, a koja po svemu sudeći neće biti riješena jer su, zapravo, građani neinformirani. Dokumenti im važe 30 dana nakon što se proglasi završetak epidemije, istaknula je glasnogovornica Ivana Grbin te nam poslala u pisanom izdanju odluku o praktičnoj primjeni izdavanja dokumenata koje važi za sve policijske uprave.

Od 11. svibnja, u svim policijskim upravama i policijskim postajama na upravnim poslovima počelo se sa obavljanjem svih poslova vezanih uz izdavanje putnih isprava, osobnih iskaznica i vozačkih dozvola, prijavu i odjavu prebivališta i boravišta te poslova vezanih uz nabavu i registraciju oružja, reguliranje statusa i izdavanja isprava stranaca u punom opsegu. Obavljanje tih poslova organizirano je su u skladu sa specifičnim okolnostima, mogućnostima i mjesnim prilikama, uz ispunjenje svih epidemioloških mjera.

Proteklih nekoliko mjeseci zbog epidemije bolesti COVID-19, u Policijskoj upravi zadarskoj rad sa strankama radi obavljanja upravnih poslova bio je prilagođen epidemiološkim mjerama propisanim od nadležnih tijela. Manji dio poslova obavljao se dolaskom stranaka u službene prostorije, dio putem sustava e- Građani, a zatim i naručivanjem stranaka radi preuzimanja izrađenih isprava.

Također, sukladno Odluci o organizaciji rada, rasporedu rada i radnog vremena u Ministarstvu unutarnjih poslova u vezi s pojavom bolesti COVID-19 uzrokovanim virusom SARS-CoV-2, uputi Ministarstva uprave i preporukama HZJZ u vezi s pojavom bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 , od 20.03.2020.g. do 11.05.2020.godine obavljali svi poslovi utvrđeni zakonom, uredbom i pravilnikom, a koji su nužni i ne trpe odlaganje (nužni i neodgodivi poslovi), te su stranke nakon ugovaranja točnog termina telefonom ili e-poštom, dolazile u prostorije upravnih poslova.

Građane podsjećamo kako sukladno čl.5.a. Odluke o proglašenju zakona o dopunama Zakona o osobnoj iskaznici od 07. travnja 2020. godine, osoba za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, ne mora podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice, a najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije. Također sukladno čl.14.a istog Zakona za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, a najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije, policijska uprava odnosno policijska postaja neće poništiti osobnu iskaznicu i podatke za aktivaciju elektroničkog dijela osobne iskaznice i podatke za registraciju na Portalu elektroničke osobne iskaznice te neće podnijeti zahtjev za opoziv certifikata, a osoba će izdanu osobnu iskaznicu i podatke za aktivaciju elektroničkog dijela osobne iskaznice te podatke za registraciju na Portalu elektroničke osobne iskaznice moći preuzeti najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.

S obzirom na navedene zakonske odredbe, građani kojime nije nužno ne moraju odmah zatražiti izdavanje osobnih dokumenata, a isto tako mogu koristiti uslugu e-građanin. Pritom je, možda, bitno napomenuti da ti dokumenti vrijede na području Republike Hrvatske, ali imaju li građani potrebu ići izvan granica, u inozemstvo, tada moraju imati važeće osobne dokumente, tj. s valjanim rokom važenja.

 

Ovom prilikom zahvaljujemo svim građanima, našim strankama, koji su se prilagodili digitaliziranom načinu rada i funkcioniranja upravnih polova u PU, te ih i nadalje pozivamo da koriste naše usluge putem elektronske pošte [email protected] ili za potrebne informacije nazovu na kontakt brojeve telefona koje su navedene na našim internetskim stranicama, a isto tako sve ovo vrijeme poduzimaju se mjere s ciljem što efikasnije organizacije rada na upravnim poslovima, navodi se u opširnom tumačenju iz PU zadarske.