Ujedinjene predsjednice Foruma žena SDP-a s lokalne i nacionalne razine, Danijela Vukoša i Maja Sporiš, danas su s Trga pet bunara u Zadru pozvale jedinice lokalne samouprave, među kojima i Grad Zadar, da se više uključe u borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja.

- Kad govorimo o financijskom i stambenom osamostaljivanju žrtava, često se misli da je to isključivo ovlast Države. To nije točno, jedinica lokalne samouprave ima ovlast za pomoć. Važno je pitanje educiranja mladih i stvaranje generacija koje neće biti okrenute nasilju. U gradovima poput Siska i Rijeke zaživio je građanski odgoj u školama, a bilo bi pozitivno da se tim primjerima povedu ostale jedinice lokalne samouprave, rekla je Sporiš upozoravajući na obeshrabrujuće brojke - 25-postotni porast nasilja nad ženama, te svega 10 % počinitelja iza rešetaka.

Sporiš se osvrnula i na aktualnu temu prava silovane žene na pobačaj.

- Određeni pretendenti poput Miroslava Škore, Brune Esih i Nina Raspudića otišli su u krajnji dio krajnje priče povlačeći temu silovanja, potpuno bezočno, jezivo i sramotno. Takvim ljudima nije mjesto u politici i Hrvatskom saboru. Hrvatska nije crna onoliko koliko oni misle da jest i uvjereni smo da se ta priča ne lijepi na način kako su oni očekivali. U toj mobilizaciji biračkog tijela, otvoreno im lažu da će zabraniti pobačaj, a Ustavni sud vrlo je jasno rekao da se pobačaj ne može zabraniti, naglasila je Sporiš, ističući kako pobačaj treba biti dostupan u svim bolnicama, a priziv savjesti liječnika ukinuti.

Vukoša se prisjetila slučaja pretučene 18-godišnjakinje iz Zadra, koja je bila okidač za izmjene zakona.

 - S jedne strane mogu reći da sam žalosna što su događaji u našem gradu bili uzrok toga, a s druge strane, ponosna sam na sugrađane koji su poslali poruku da ne žele živjeti u društvu koje tolerira nasilje prema ženama. Prosvjedom, kojeg je organizirao SDP, poslana je i poruka gradskoj upravi koja nedovoljno financira rad sigurne kuće. U trećoj godini mandata gradske vijećnice sredstva su uvijek ista, iako sam pročelnik (Mario Pešut) kaže da je svjestan da su nedostatna. Postavlja se i pitanje zašto Grad Zadar kao osnivač osnovnih škola ne uvede građanski odgoj, koji ne košta ništa. Zašto naši mladi ne mogu učiti o neprihvatljivosti nasilja?, pitala je Vukoša nazivajući poruke ranije spomenutih političara mentalnim nasiljem.