Andrej Plenković danas boravi u posjetu Zadarskoj županiji, dijelom kao predsjednik HDZ-a u stranačkoj kampanji, dijelom kao premijer još aktualne Vlade, s obzirom na to da je s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek u Zadarskoj nadbiskupiji sudjelovao pri potpisu ugovora o uvjetima financiranja Stalne izložbe crkvene umjetnosti (SICU) u Zadru. Država inače svake godine izdvaja 750.000 kuna za održavanje ovog postava, a novim ugovorom financirat će se izrada novog postava.

Obilazak je počeo u Ninu, gdje je Plenković prozvao čelnika Restart koalicije Davora Bernardića i SDP da su, kada je krenula epidemija koronavirusa, podcjenjivali taj problem te se, unatoč epidemiološkim preporukama za distancu, grlili i ljubili. Nin je posjetio u pratnji ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, gradonačelnika Emila Ćurka i zadarskog župana Božidara Longina te HDZ-ovih kandidata na listi za IX. izbornu jedinicu. Obišao je obnovljene ninske mostove oštećene u velikoj poplavi 11. rujna 2017. godine te poručio da će Nin sigurno ponovno biti jedna od jedinstvenih destinacija za turizam u Zadarskoj županiji, sa svojom velikom povijesnom baštinom i simbolikom za Hrvatsku i cijelu Zadarsku županiju.

Središnji događaj trebalo je biti potpisivanje ugovora u Zadarskoj nadbiskupiji, no u svečanosti čina ispriječio im se slobodni novinar Domagoj Margetić. On već danima boravi u Zadru te uz lokalne pomoćnike "zaskače" ili pokušava zaskočiti gradonačelnika Branka Dukića, Božidara Kalmetu, a zbog susreta s predsjednikom Gradskog vijeća Zvonimirom Vrančićem pozvana je i policija. Margetić se danas na vrijem "nacrtao" na mjestu kojim je u nadbiskupiju trebao ući premijer Plenković, odnosno gdje je novinarima rečeno da će ući, sa strane katedrale. Premijera su ipak uveli na glavni ulaz s Foruma. Novinarima je zabranjen ulazak, snimateljima samo na pola minute, ali ne i Margetiću, koji je imao kameru, ali je označen kao sigurnosna prijetnja.

Nakon izlaska iz Nadbiskupije Plenković je ignorirao Margetića te požurio prema štićenoj koloni automobila.

Zbog toga je premijer rječitost sačuvao za teniski turnir Adria Tour, na kojem je pohvalio promociju Zadra kroz projekt najboljeg tenisača svijeta Novaka Đokovića.

- Bio sam u Zadru prije dva tjedna s predsjednicom HTS-a i Goranom Ivaniševićem, kada nam je predstavljen projekt. Imajući na umu koliki je značaj sporta za turizam i Zadar, podržali smo turnir kojeg je koncipirao prvi tenisač svijeta. To je sjajna poruka, budući da se ne igra ni ATP ni WTA. Odjek ovog događaja bit će velika promocija Zadra i Hrvatske u svijetu, rekao je premijer Plenković.

Nakon praćenja jednog od susreta Plenković je otputovao za Šibenik, gdje će pratiti svečano otvorenje 60. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku.