Ulica Nikole Šopa u Zadru ponovno je postala dvosmjerna. Riječ je o ljetnoj regulaciji prometa koja je na snazi do 15. rujna, kao iznimka u odgovoru na zahtjeve stanara Crvenih kuća koji su preko svog mjesnog odbora 2019. godine izborili jednosmjerni režim prometovanja.

Naime, oni već duže vrijeme upozoravaju kako je ta uska ulica zbog blizine trgovačkih centara postala preopterećena i opasna. Nakon uvođenja jednosmjerne regulacije prometa listi problema dodani i gotovo svakodnevni prekršaji. Zbog svega toga u veljači je sazvan Zbor građana na kojem su im nadležni obećali trajno rješenje. Povodom uvođenja ljetnog režima, odlučili smo provjeriti u kojoj je fazi njegova realizacija.

- Ulica Nikole Šopa je u fazi projektiranja i očekujemo da će projekt biti gotov do kraja godine. Ova nam je ulica apsolutno prioritetna, a bitna je i s aspekta rekonstrukcije vodotoka Ričine jer se jednim dijelom naslanja i na sam vodotok. Rekonstrukciju rade Hrvatske Vode kroz četiri faze. Prva uz Gaženicu je gotova, druga uz Gradsko groblje se sada dovršava, dok je treća faza uz sam uređaj, od D8 (Jadranske magistrale) do Supernova centra, također u fazi projektiranja. S Hrvatskim vodama razgovaramo da u sklopu te projektne dokumentacije uz sam vodotok napravimo trim stazu, klupe, vježbalište. Projektantica Nina Ninčević, koja živi tamo, dala nam je jedno dobro idejno rješenje koje ćemo uvažiti, rekao nam je pročelnik Darko Kasap. 

Njegov Odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo o problemu prometnica i otežanom ulazu / izlazu na područje Crvenih kuća razgovara i s Hrvatskim cestama.

- Oni bi trebali uskočiti u ukupnom prometnom rješenju kod tzv. Dvije pumpe, odnosno dodatnom izlazu iz kvarta, te bi zajedno s nama riješile semaforizirano raskrižje u Ulici Nikole Šopa, koje bi dobilo drugačiju prometnu regulaciju, s obzirom na širenje i ostalo. To su naši zajednički razgovori, planovi i rješenja.