Zaklada „Hrvatska za djecu", prije malo više od dva mjeseca pokrenula je projekt pod nazivom „Učinimo (zajedno) mali korak velikim: Toksični stres - kako ga prepoznati i na vrijeme utjecati na posljedice koje može izazvati?". Nakon uspješno održane konferencije u Osijeku, mjesec lipanj rezerviran je za Zadar gdje će se održati stručno - edukativna konferencija pod nazivom „Je li COVID-19 povećao toksični stres kod djece i mladih i što možemo očekivati u budućnosti?".

Panel rasprava održat će se pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Grada Zadra i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u srijedu, 24. lipnja u 13 sati u Kazalištu lutaka. 

Toksični stres kod djece tema je o kojoj se sve više priča u stručnim krugovima, no tema o kojoj je potrebno mnogo više govoriti i u općoj javnosti te istu senzibilizirati na ovaj, uistinu prisutan čimbenik koji značajno utječe na kvalitetu života naše djece i kasnije odraslih te na njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Naime, stres/trauma kod djece rezultira brojnim kratkoročnim i dugoročnim posljedicama te predstavlja rizik za cijeli niz ozbiljnih oboljenja u kasnijoj dobi što je u ovim izazovnim vremenima još istaknutije. Svatko od nas drugačije reagira na stresnu situaciju. Vlastite reakcije na epidemiju s kojom smo suočeni, razlikuju nas od drugih u našoj okolini, ali utječu na okolinu u kojoj živimo. Neizvjesnost povezana s nepoznatim vjerojatno je uzrok brojnih strahova povezanih s COVID-19. S porastom broja oboljelih, došlo je do porasta straha i tjeskobe te financijske nesigurnosti, a stres i neizvjesnost nerijetko su doveli i do pojačane agresije u obiteljima. 

Panel raspravi, uz mnogobrojne ravnatelje i psihologe te defektologe škola, dječjih vrtića i odgojno obrazovno osoblje, zdravstvene djelatnike, predstavnike Centara za socijalnu skrb, udruga, grada Zadra i Zadarsko-kninske županije, prisustvovat će predstavnici Zadarske županije i Grada Zadra te renomirani stručnjaci i govornici prim. doc.dr.sc. Vanja Slijepčević Saftić (dr.med subspecijalist dječje neurologije Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba), prof. Ella Selak Bagarić (Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba), prof. psih. Nikolina Žuniž-Miočić Centar za socijalnu skrb Zadar, dipl.def. soc. ped. Katarina Pavičić (Centar za socijalnu skrb Zadar), psiholog Jagoda Gauta iz Osnovne škole Šime Budinića, Ljiljana Gašperov-Dujmović (načelnica Odjela za maloljetničku delikvenciju PU Zadarske) kao i dipl. oec. Renata Gubić (upraviteljica Zaklade "Hrvatska za djecu").