Tijekom nastave na daljinu učenici šestog razreda OŠ Petra Preradović s učiteljicom matematike Anitom Šimac sudjelovali su u eTwinning projektu pod nazivom "Digitalna vremenska kapsula COVID-19 , otvoriti 2040.godine".

Projekt, koji je ujedinio 146 učenika i 14 učitelja i nastavnika iz osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, donio je niz zanimljivih učeničkih materijala. Učenici su pomoću mrežnih alata kreirali videa, pokazali kako su TwinSpace i Zoom postale zanimljive i kreativne virtualne učionice timskoga rada i suradnje, napisali pismo svima koji su važni u sprječavanju pandemije, izradili logo projekta te kreirali niz kvizova i prezentacija u međunarodnim grupama.

- Trenutno živimo historiju. Svaka generacija ima historijski događaj koji ih definira. Neki se od vaših baka i djedova sjećaju Drugog svjetskog rata. Ostale generacije živjele su od atentata na predsjednika Kennedyja, ratova ili 11. semptembra. Živjeti kroz globalnu pandemiju bit će nešto što će tvoja generacija pamtiti. Zbog ovog historijskog vremena, kreirat ćemo digitalnu vremensku kapsulu za pamćenje pandemije COVID-19. Jednog dana oni će postati primarni izvori kad saznaju za 2020. godinu i COVID-19 u historiji, poručili su u zajedničkom pismu za vremensku kapsulu.

Svoj doprinos projektu dala je i ravnateljica škole Stanka Pera-Martinac, koja je fotografijama dočarala ljepotu Zadra tijekom pandemije.