U današnjoj emisiji „Stvoreni za Nebo" slušali smo prigodne meditacije.

Letiš li previsoko?

Nebo je visoko i nedokučivo. Izgleda kao beskrajno plavetnilo prepuno tajni i najvećih prirodnih misterija. Zemlja je vidljiva i opipljiva. Stojimo na njoj. Nitko nas ne može razuvjeriti u njeno postojanje. Zemlja i nebo: dva različita pojma. Uzdižemo li se previše zaboravljajući da nismo ptice nebeske? Naše su mogućnosti tako velike, ali istovremeno i tako malene. Svi bi letjeli, ali ne mogu. Svi se uzdižemo, ali i padamo. Glupi zakon gravitacije! Dajemo si previše slobode i ohološću se udaljujemo od prvobitnog. Postaje važno samo naše isticanje. Hvalimo se previše. Nije nas briga ako nekoga uvrijedimo ili zapostavimo. Letimo i letimo. Postajemo nešto što nismo: ponosni orao. A gdje je naša ljudska strana? Mah, vjerojatno zapela daleko na zemlji, u stvarnosti. Svakim danom sve više i više letimo, dok ne dođemo do granice bez nama prijeko potrebnog kisika. A što tada? Kako ćemo bez kisika koji puni naše krvne žile i pluća? Razmisli prije negoli učiniš nešto sebi nažao.

Spusti se polako na zemlju, vrati se svojoj ljudskoj egzistenciji i lagano skakući po tlu. Pazi da ne odletiš tamo gdje ti nije mjesto. Naravno, isto tako pazi da ne skočiš u duboku jamu. Kad ju vidiš, preskoči ju i nastavi živjeti onako kako je zamišljeno: mirno u ljubavi s Bogom.

Prijateljica...

Tražiš li me opet? Oprosti, znam da me nije lako naći ovih dana. Dopusti da te uputim prema sebi. Gledaj naprijed, na svakom sam koraku... Pogledaj to lišće na granama, to cvijeće... Oblake bijele na nebu modromu... More najljepših ledenih boja... Jesi li me pronašao?... Još nisi... Pogledaj u ljude vesele... Djecu malenu, djevojke, mladiće... Kako li je to predivno!

Zatvoriš li oči, tek ćeš tada vidjeti mene u potpunosti. Zaklopiš li uši i opustiš tijelo. Jedno ti je činiti: osjetiti sve oko sebe, oslušnuti unutarnje. Tugu i nemir ostaviti vani i biti miran unutar sebe sa mnom. Osjećaš li? Predivno, zar ne?

Otvoriš li oči, makneš ruke s ušiju, vratit ćeš se u normalu, užurbani svijet, nemir. Ali znaj jedno: tvoja draga prijateljica Ljubav uvijek je s tobom, unutar tebe. Vrati mi se kad god hoćeš!

Potpis: Ljubav

Želim vam ugodnu i blagoslovljenu nedjelju. Pax et bonum.