Bespravno nasipanje mjesne plaže u Petrčanima u režiji TZ Grada i MO Petrčane kojeg je tada vodio Duje Stanišić, koštalo je 80 tisuća kuna. Dvije godine kasnije, Grad Zadar nema dovoljno novaca da prema rješenju inspekcije Lučke kapetanije, vrati plažu u prvobitno stanje. Nakon što su bagerima pokupili nasip od krupnog kamena, ostao je dio nasute plaže. Prema tumačanju mještana, a osobito Silvane Štokan, članice Vijeća MO Petrčane koja je svojedobno nasipanje plaže prijavila Lučkoj kapetaniji, nije to nimalo slučajno.

Uklanjanje nasipa 6. svibnja - tada je rečeno da će se sve pokupiti

Danima smo čekali i dobili očitovanje Lučke kapetanije.

"Provjerom stanja na terenu utvrđeno je da je postupljeno po rješenju Lučke kapetanije Zadar te je uklonjeno 700 m3 ili oko 500 tona nasutog materijala do sada. Trenutno je vidljivo da je ostao jedan manji dio koji je zbog nedostatka sredstava i situacije s korona virusom preostao za ukloniti. Nasip je uklonio Grad Zadar", napisali su u službenoj informaciji iz Ministarstva mora. Oni su našli opravdanje i u korona epidemiji, što je stvarno neozbiljno s obzirom da se na njihovo rješenje iz Grada Zadra reagiralo nakon dvije godine. I to početkom svibnja. Iz Lučke kapetanije nisu rekli je li za njih to završen slučaj.


View on YouTube

Pročelnik za komunalne poslove Robertino Dujela također se očitovao pisanim putem:

"Jedna od stavki našeg prigovora na rješenje Inspekcije ministarstva bila je i finacijske prirode. Iz razloga sto komunalni odjel ne prepoznaje terminologiju "ne može se", ove godine smo preuzeli inicijativu i u skladu sa financijskim mogućnostima prionili izvršenju rješenja Ministarstva. S mikrolokacije je uklonjeno 786,45 tona, odnosno 524,30m3 materijala te odloženo na odlagalištu u Diklu", napisao je Dujela.

Na naše naknadno pitanje zbog čega je ostao dio nasipa, pročelnik Dujela je odgovorio kako im je ponestalo novca sa svake dohrane plaža Grada Zadra. Prema njegovoj najavi, posao bi se trebao nastaviti dogodine.

Plaža je ipak proširena tamo gdje je nikad nije bilo,a pretpostavlja se i zbog čijeg interesa.

Neuvjerljivo zvuči da Grad Zadar nije imao još koju tisuću kuna da dovrši posao do kraja i plati ga svom koncesionaru Stipčeviću. A čudno je kako se gradske vlasti prilikom nedavne posjete Petrčanima, nisu pohvalile s tim velikim zahvatom. To što tehnički podaci iz Grada i Lučke kapetanije nisu usklađeni, suvišno je komentirati. 

- Postojeća plaža duga je 120 metara, a trebala se proširiti za još 40 metara, prije dvije godine govorio je Duje Stanišić, tada predsjednik MO, a sada gradski vijećnik od kojeg smo doznali kako je taj dio nasut još 2017. godine. 

Tada je pročelnika Dujelu obavijestio kako je to bila još veća površina nasipa, koji nije obuhvaćen inspekcijskim rješenjem iz 2018. godine.

Stanišić je razočaran uklanjanjem nasipa jer plaže treba raditi i širiti, a procedura za to je previše kompleksna, dodaje gradski vijećnik i navodi primjer nasipanja mora u susjednoj Punta Skali, Kožinu i Punti Radman koji prolaze bez inspekcijskog rješenja o vraćanju u prvobitno stanje.