Sugovornik ovotjedne emisije "Na mladima svijet ostaje" Radija 057 bio je Dominik Gluhak, bivši učenik Strukovne škole Vice Vlatkovića kojega je ravnatelj Tihomir Tomčić nazvao "najvećim postignućem ove škole". Ovaj mladi serviser klima uređaja sa samo 18 godina osnovao je vlastitu tvrtku zvanu Eskimo Zadar.

- Razmišljajući o svom životu i što želim postići, shvatio sam da prvo sebi želim priuštiti neki luksuz, što bi značilo raditi što hoću, kad hoću, s kim hoću... Kako to ostvariti? Svima je potreban novac... Zanimanje servisera klima uređaja učinilo mi se u redu, a pošto nakon završetka škole nisam mogao pronaći posao na "birou", odlučio sam uzeti stvar u svoje ruke i sam potražiti posao kod tvrtki/obrta koji se time bave. Većina me nikad nije kontaktirala, sve dok me nije nazvao jedan sjajan zadarski majstor koji me primio "pod svoje". Kod njega sam imao prilike puno naučiti u tri mjeseca. S privatnim poslom naučio sam se organizaciji, ali i odgovornosti. Sada napokon montiram, demontiram i popravljam što god treba oko tih klima uređaja, smije se naš sugovornik i naglašava kako je danas na kraju radnog dana zadovoljanjan sa primanjima, interakciji s ljudima i svojim radnikom. Jedino ne voli rano ustajanje.

Pitali smo ga o tome dali razmišlja svoju karijeru u budućnosti "preseliti" u inozemstvo ili je odlučan ostati u Hrvatskoj.

- Za početak je tu dobro, vidjet ću kako će to ići, što mogu dalje stvoriti. Za budućnost još ne gledam toliko daleko, ali namjeravam u Hrvatskoj napraviti nešto veće. Smatram da je Njemačka sama po sebi već previše "iscijeđena".

Do Dominika smo zapravo došli na specifičan način, preko gospođe Elane Špralje, koja ga je na preporuku angažirala za restauraciju mjesta posvete Gospe od zdravlja koju je prvotno ukrasio njezin otac.

- Nisam se prije nešto previše bavio restauracijama, ali gospođa Elana dala mi je priliku koju nisam mogao odbiti. Došli smo do idealne farbe, kaže da sam odlično odradio posao. Stvarno je prekrasna žena i duša kao osoba, kaže mladi majstor. 

Dao je i par savjeta ambicioznim vršnjacima koji žele krenuti njegovim stopama:

- Prvo što trebate je zapitati se jeste li spremni za privatan posao. Hoćete li samo odraditi što vam šef kaže i ići kući "prazne glave" ili o poslu razmišljati cijeli dan? Ono što je još potrebno je jaka volja - nikad ne smijete odustati, to je čak i najvažnije. Ja sam išao i kucao od vrata do vrata sa željom i mislim da ostvarim nešto u svom životu. Vjerujte u sebe i ulažite u posao jer "bez alata nema zanata", zaključuje 18-godišnji Dominik kojeg možete kontaktirati na stranici Eskimo Zadar.