U četvrtak je preminuo najpoznatiji i najstariji zadarski barkajol Karlo Sindičić. Svoju barku, koju je u spomen na tragičan događaj obojao u narančastu boju, vozio je gotovo punih 50 godina. Nakon umirovljenja rado je uskakao svojim kolegama da ih zamijeni na barci.

- U pomorskom muzeju u Beču nađeno na povijesnim kartama je da barkajoli postoje prije 900 godina, međutim povjesničari su se složili sa mnom da barkajoli postoje još od antičkog vremena, znači da su stari koliko i grad Zadar, govorio je ovaj čuvar zadarske tradicije u priči za HRT 2015. godine. Krajem iste godine zbog lošeg je zdravstvenog stanja propustio tradicionalno božićno primanje kod gradonačelnika.

Putnike na kratkom putovanju od Đige do Poluotoka uvijek bi nasmijavao vicevima, a brojni su ga pitali i za vremensku prognozu.

- Prije sam znao dati prognozu vremena za 15 dana, ribari bi pitali "Karlo kakvo će vrijeme biti?". No, sada ljudi su stavili ruke i noge u prirodu i priroda im se osvećuje.

Tužnu vijest uz fotografiju s barke javila nam je njegova kći Antonia. Njoj i ostatku obitelji i prijatelja ovim putem izražavamo duboku sućut.

Zadar je ostao bez još jednog dobrog duha i gradske legende s kojom smo imali čast ploviti.