Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije o okolišu UN-a na kojoj je prihvaćen Program zaštite okoliša. 

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša Park prirode Vransko jezero posjetiteljima daruje stručno vodstvo biologa na drvenoj poučnoj stazi u ornitološkom rezervatu, uz kupljenu osnovnu ulaznicu. Besplatno edukativno vodstvo održat će se 6. i 7. lipnja te 13. i 14. lipnja u vremenu od 14 do 15 sati. Broj sudionika u edukativnom vodstvu je ograničen pa svi zainteresirani mogu rezervirati svoje mjesto na broj 023/383-181 ili mail adresu: [email protected], najkasnije do petka u 15:00 sati.

Ovogodišnja tema „Slavimo biološku raznolikost" želi skrenuti pozornost da su u ovom trenu milijuni vrsta suočene s izumiranje i da nikada nije bilo važnije vrijeme za zaštitu vrsta i očuvanje biološke raznolikosti. Cilj obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša je da ukaže na snagu pojedinca u kreiranju zdrave budućnosti za sve. Reciklirajte, smanjite potrošnju jednokratne plastike, smanjite potrošnju mesa i mliječnih proizvoda, izbjegavajte vožnju automobilom kada je to moguće.