Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut stigao je danas u Zadar kako bi se sastao sa županom Božidarom Longinom, načelnikom Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šimom Vickovićem te užim timom Stožera. Drugi čovjek Nacionalnog stožera bio je zadovoljan onime što je učinjeno na suzbijanju epidemije koronairusa u Zadarskoj županiji.

- Provele su se vrlo konkretne i brojčano vrlo evidentne aktivnosti. Vjerujem da će Zadarska županija ubuduće ostati corona-free županija. Zadarski Stožer je, zajedno sa svima, funkcionirao školski, onako kako treba i kako je propisano. Neke aktivnosti možda nisu ni bile propisane, ali su isto bile riješene. Primjer toga je repatrijacija, nešto s čim se prije u Civilnoj zaštiti nismo susretali, ali uz sposobnost i znanje djelatnika Civilne zaštite u Zadru, Miroslava Andrića i načelnika Stožera, napravljena je cijela organizacija kako i na koji način da se ljudi, koji su došli brodom iz Italije i drugih zemalja, dalje transportiraju prema svojim odredištima. To je nešto što je nama bilo novo, nigdje u planovima Civilne zaštite toga nije bilo, pa je to nova naučena lekcija, poručio je Trut ističući sinergiju svih službi te ocjenu međunarodne zajednice prema kojoj je Hrvatska među državama koje su se uspješne nosile s epidemijom.

Vickovića je u zahvali svima koji su uložili trud, među kojima i donatorima bolnice, istaknuo i župan Božidar Longin.

- Ne znam što nam se još treba dogoditi u ovom mandatu - od požara, poplave, tuče... Dokazali smo da znamo funkcionirati u kriznim situacijama. Očuvali smo sigurnost kao naš brend i pokazali turistima da mogu doći. Spremni dočekujemo turističku sezonu u kakvom god obliku ona bila, poručio je župan.

"Nema opuštanja", istaknuo je Trut kao kao glavnu smjernicu s nacionalne razine.

- Stožeri funkcioniraju i dalje i pratit će situaciju i reagirati sukladno zahtjevima. Očekivanja su velika, zdravstveni sustav je napravio plan kako funkcionirati ako dođe do dolaska oboljelih i proboja. S rješavanjem epidemije pokazali smo segment naše sposobnosti i očuvali sigurnost kao jedan od elemenata turizma. Pretpostavljamo da će turisti birati Hrvatsku jer je ona u ovom trenutku sigurna zemlja. No, svjesni smo da neke zemlje nemaju dobru organizaciju, ali nadamo se da će organizirati dolazak i odlazak prema/od RH i da će se gosti moći odmoriti i provesti nekoliko ugodnih trenutaka nakon svega ovoga što je iza nas, poručio je Trut.