Grad Zadar je dobio važeću građevinsku dozvolu za rekonstrukciju Obale Petra Krešimira IV, zadarske rive koje je nedavnom odlukom Vlade pretvorena u lučko područje.

S obalnim pojasom, umjesto Grada Zadra, gospodarit će Lučka uprava Zadar (LUZ) koja je tražila da se dozvola preimenuje na njih. Preko Lučke uprave provest će se EU financiranje obnove zadarske rive.

Grad Zadar je davno uložio u studiju analize stanja rive, zatim su platili reviziju projekta te troškovnik prema kojem se radovi na rekonstrukciji obalnog pojasa i popločavanju procjenjuju se na 49 milijuna kuna, podsjeća pročelnik Darko Kasap. U taj iznos ne spada izmjena postojećeg projekta - produžetak mula za 14 metara, solarnik i ostali lučki elementi buduće brzobrodske veze između Gaženice i Rive. To je, naime, ideja državnog tajnika za more Josipa Bilavera koji bi rivu tako prenamjenio u luku, ali preko ekološkog prijevoza za koji se planira kupnja električnog broda.

Da bi mul zadarske rive postao dio lučke infrastrukture, trebalo je previdjeti svjetionik za koji su zadarski konzervatori kao i za produžetak gata dali suglasnost za nedavne izmjene građevinske dozvole.

Zadarski mul oduvijek je bio mjesto gdje su se Zadrani kupali i onda kada im je milicija plijenila odjeću da bi ih za to kaznila. Ali zato urbana leganda govori kako ekipa s mula svojedobno nije htjela prihvatiti cimu broda ratne mornarice bivše države.

Mul rive sa svjetionikom nakon rušenja u savezničkom bombardiranju Zadra