Prigodnim svečanim prijemom vatrogasaca Grada Svete Nedelje prije nekoliko dana obilježen je blagdan Sv. Florijana, na kojemu je medicinska sestra HV-a Martina Dir, koja je teško stradala u prometnoj nesreći kod Zadra 30. kolovoza prošle godine, uručila nagradu za Vatrogasca godine Patriku Biliću, koji joj je spasio život.

On je tog dana, iako nije bio u službi, nesebično priskočio u pomoć unesrećenoj djevojci. Martina Dir, medicinska sestra u Hrvatskoj vojsci, tog se dana nalazila sa svojim timom u sanitetskom vozilu, kada su se na autocesti kod Zadra sudarili s kamionom. Martina je tom prilikom zadobila teške i po život opasne ozljede noge. Vatrogasac Patrik Bilić našao se u tom trenutku u blizini, te je ostavio svoje vozilo i priskočio u pomoć ozlijeđenoj Martini. Zajedno s vozačem sanitetskog vozila održavao na životu do dolaska hitne medicinske pomoći. Zbog njegove reakcije, Martina je danas na putu prema oporavku i osobno je željela zahvaliti svom junaku.

Podsjetimo, vozač vozila Vojno zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu udario je u kamion litvanskih nacionalnih oznaka kojim je ispred njega upravljao 50-godišnji državljanin Ukrajine, u čem,u je najteže stradala 24-godišnja suputnica, koja je zbog težine ozljeda ubrzo je helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-8 MTV1 prebačena u Zagreb.

Patriku Biliću ovo je drugo priznanje za Vatrogasca godine. Prvo je primio 2014. godine kada je u Samoboru, za vrijeme nastave u školi, istrčao i spasio život stanarki u obližnjoj zgradi kada je došlo do eksplozije plinske boce.
- Hvala svima što su omogućili da mi upravo Martina dodijeli ovu nagradu i priznanje za koje mislim da svakom vatrogascu izuzetno znači. Drago mi je da je Martina dobro i idemo jako dalje, rekao je vidno dirnuti i uzbuđeni Patrik Bilić nakon uručivanja nagrade.

Ništa manje emotivna nije bila ni Martina Dir:

- Dok su mnogi nakon nesreće okretali glavu i nisu htjeli pomoći, on mi je bez razmišljanja priskočio u pomoć, iako taj dan nije bio na dužnosti. Time je pokazao svoju humanost i veliko srce. Nekoliko dana nakon prometne nesreće me potražio u bolnici i došao se uvjeriti da sam dobro. Tada je počelo naše prijateljstvo i čast i ponos mi je biti ovdje, jer će on zauvijek biti moj heroj!