"Metalna ograda je dio izvornog projekta parternog uređenja, što potvrđuje i ova simulacija, izrađena u arhitektonskom studiju RENE. Bio je to dio projektnog zadataka kojeg smo dobili od Grada Zadra da se osigura sigurnost ljudi na mjestima gdje je parapet niži od 80 centimetara", kazao nam je jutros autor projekta, zadarski arhitekt Bogdan Marov, uz napomenu da se na projektiranju uređenja bedema radi više od 10 godina.

- Moj stav je pri tome bio da ograda bude što manje uočljiva svojim dizajnom i bojom, odnosno da ne smije konkurirati bedemu, a bio je to i uvjet konzervatora.   

Metalna ograda je, prema riječima Marova, barijera da se ne može prići bedemu na tim nižim mjestima na kojima se do sad moglo sjediti. Ona je tako dizajnirana da sprječava pristup parapetu, udaljena je od njega. To znači da ta ograda ne onemogućava da se kroz ogradu može proći jer tako nisu dizajnirane prečke, objašnjava projektant tehnički dio tog dodatnog elementa u prostoru Muraja.

Projektant Bogdan Marov na bastionu sv. Roka na kojem se neće postaviti metalna ograda

Ograda neće biti postavljena uz parapate na bedemu sv. Roka, proširenju na Muraju, jer je tamo bedem viši od 80 centimetara. Na nekim mjestima uz ogradni zid bedema ili tamo gdje ga nema prema unutrašnjoj strani, kao prepreka će biti hortikulturno uređenje - posadit će se grmašice. 

- Razina nove podloge nije povećana u odnosu na asfalt na kolniku koji se projektom pretvara u šetnicu. Na nekim mjestima ta je kota i nešto niža nego prije, ističe Marov.

On je kao projektant inzistirao na tome da klupe, koje će biti postavljene uz parapet, budu okrenute prema moru i luci.

- Zbog toga je trebalo osigurati kontinuirani pješački nogostup i mjesto na njemu za te klupe, a zbog čega nije mogao biti postavljen zeleni pojas, podsjeća projektant koji nam je to pokazivao prije par mjeseci na gradilištu Muraja.

Projektant Marov i predstavnik Grada Zadra Ante Ćurković bdiju nad EU projektom uređenja bedema

On je zadovoljan s tim kako je projekt inkorporiran u sam prostor koji će, smatra arhitekt Bogdan Marov, u konačnom izgledu biti atraktivan javni prostor. Svojedobno su toj atraktivnosti trebali pridonijeti amfiteatar i fontane, ali su zbog konzervatorskih uvjeta, kao ideje autora izostali iz izvedbenog projekta.