Povodom Dana državnosti Hrvatska je pošta 28. svibnja izdala izuzetno lijepu prigodnu poštansku marku, rad zagrebačke dizajnerice Nataše Odak. Motiv marke prikazuje crvene i bijele latice ruža koje simboliziraju boje hrvatskoga grba. Marka je izdana u tzv. hrvatskom arku (svojevrsnom specijalitetu u hrvatskoj filateliji) koji se sastoji od 25 maraka i pet privjesaka u 30 polja. Naklada marke je 300 000 primjeraka. Lijep je to poklon za ovaj značajan dan u hrvatskoj povijesti.

O tome što su to poštanske marke i čemu služe svima je (više-manje) poznato. Ipak citirat ću amerikanca Denisa Altmana koji u svojoj knjizi "Papirnati ambasador" poštansku marku naziva baš tako, papirnati ambasador te dalje kaže: "ono što je na poštanskoj marki prikazano zapravo označava ono što je jedna nacija u danom trenutku". Taj se dani trenutak zbio sada već davne 1990. godine kada je Hrvatska započela borbu za svoju neovisnost i samostalnost. Spomenuo bi i akademkinju Željku Čorak koja je u monografiji posvećenoj poštanskim markama Republike Hrvatske (izdanje 2012.) nadahnuto napisala da "marka uvijek iznova komponira povijest, izvlači i obnavlja zaboravljene vrijednosti, bira iz sadašnjosti ono što će biti sutrašnja povijest".

Moramo se podsjetiti da je rađanje prvih poštanskih maraka Republike Hrvatske započelo u vrijeme nastanka hrvatske države i Domovinskog rata za njeno očuvanje. U tom je pogledu i izdavanje poštanskih maraka nezaobilazan čin u uspostavljanju hrvatske države kao suverene zemlje svijeta.

Omotnica prvog dana (First Day Cover)